Now Reading:
ISTRAŽIVANJE Sjever države je industrijsko-proizvodno središte Hrvatske
Full Article 50 second read

ISTRAŽIVANJE Sjever države je industrijsko-proizvodno središte Hrvatske

Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, portal Index.hr napravio je analizu gospodarskih pokazatelja Hrvatske koja je pokazala kako su kontinentalne županije proizvodnog karaktera.

Naime, prema analizi, postoje dvije Hrvatske – proizvoda i trgovačko-uslužna, pa tako sve županije u istočnoj i sjevernoj Hrvatskoj imaju najviše radnika u prerađivačkoj industriji, izuzev grada Zagreba te Zagrebačke županije.

Tako je rekorder Međimurska županija u kojoj čak 42 posto zaposlenih ljudi radi u prerađivačkoj industriji. Odmah u stopu prati ju Varaždinska županija sa 37,7 posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Slijede Krapinsko-zagorska sa 34,2 posto i Koprivničko-križevačka županija s 33,7 posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji.

Kako je istaknuto na Index.hr, sjever Hrvatske mogao bi se nazvati industrijsko-proizvodnim središtem Hrvatske.

S druge strane, najmanje industrijalizirane županije su Zadarska, Ličko-senjska, Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija koja je ujedno najviše uslužno orijentirana županija jer 16,7 posto zaposlenih radi u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Input your search keywords and press Enter.