Now Reading:
Zagorsko bučino ulje i bagremov med najbolji u svijetu!
Full Article 2 minutes read

Zagorsko bučino ulje i bagremov med najbolji u svijetu!

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je u četvrtak održao prijam za nagrađene proizvođače bučinog ulja i bagremovog meda na 63. Svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection, Bruxelles 2024., na kojem je ove godine bilo prijavljeno 3250 prehrambenih proizvoda.

Na ovom natjecanju bili su proizvodi pet proizvođača, Veljko Osrečak s OPG-a Osrečak Ivan, Danijel Tomašić sa sinovima Danijelom i Nikolom s OPG-a Tomašić Danijel, Marina Krok sa OPG-a Mirna pčela, Ivan Curiš sa OPG-a Sretna pčela te Darko Milinković sa istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kojima je županija podmirila sve potrebne troškove, a za što je izdvojila 7,5 tisuća eura.

Da nisu samo zagorski pčelari odlični, govori činjenica da su i proizvođači bučinog ulja iz Krapinsko-zagorske županije na međunarodnom natjecanju Alpe-Adria u Varaždinu osvojili zlata te su i njihova ulja poslana u Bruxelles.

Župan Kolar čestitao je zlatnim proizvođačima bučinog ulja i srebrnim proizvođačima meda te istaknuo kako osvojeni certifikat, koji traje tri godine, omogućava proizvođačima da na svoje proizvode stave Monde Selection kao kvalitetu njihovih proizvoda.

-Kada se govorilo o bučinom ulju, uglavnom se govorilo o Varaždinskoj županiji i Međimurskoj, no, posljednjih godina ta se situacija promijenila. Iako ne možemo količinom konkurirati, uspjeli smo to kvalitetom. Dokaz tome je što u posljednje četiri godine tri puta imamo apsolutnog pobjednika izložbe bučinog ulja Alpe Adria u Varažinu, proizvođače Sinkovića i Cesarca – kazao je župan.

Što se tiče naših proizvođača meda, župan je naglasio kako je zagorski med odavno prepoznat i zaštićen europskom i nacionalnom zaštitom, ali da, nažalost, klimatske promjene jako utječu na količinu meda.

Dodao je još župan Kolar kako će Županija i dalje slati nabolje u Bruxelles na ocjenjivanje kako bi se nastavio kontinuitet kvalitete zagorskih proizvoda, ali i kako bi ova vrsta proizvodnje postala brend Krapinsko-zagorske županije.

msopek/sjever.hr 09.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.