Now Reading:
Nizom aktivnosti obilježen Europski tjedan u Varaždinskoj županiji – Stričak: Biti u EU nije samo pitanje prestiža, već i transformacije, sigurnosti, razvoja
Full Article 6 minutes read

Nizom aktivnosti obilježen Europski tjedan u Varaždinskoj županiji – Stričak: Biti u EU nije samo pitanje prestiža, već i transformacije, sigurnosti, razvoja

Varaždinska županija u suradnji sa Savjetom za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Koordinacijom za ljudska prava Varaždinske županije te Prvom gimnazijom Varaždin i Drugom gimnazijom Varaždin, i ove godine, organizirala je obilježavanje Europskog tjedna.

Povod organizacije aktivnosti u Europskom tjednu je obilježavanje dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibanj 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj uniji obilježava i kao Dan Europe. Kao što je naglasila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec svrha obilježavanja Europskog tjedna je kroz jedan otvoreni dijalog približiti građanima svih generacija aktualne informacije o Europskoj uniji s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u Europsku uniju znači za Varaždinsku županiju.

-Varaždinska županija je u proteklom programskom razdoblju bila najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih europskih sredstava. Koristi od toga vidljive su na svakom koraku. Prošle godine otvorili smo tzv. Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, u Općoj bolnici Varaždin Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Također pri Medicinskoj školi Varaždin otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti iz inovativnih zdravstvenih tehnologija. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, osim kapitalnih ulaganja, koristi su vidljive i na području socijalne skrbi i civilnog društva, pa su tako i dalje osigurani pomoćnici u nastavi, školska prehrana za učenike lošijeg materijalnog statusa, a nastavljamo intenzivno i s programom gerontodomaćica – nabrojala je zamjenica Zagorec istaknuvši kako će Varaždinska županija i dalje nastaviti tim smjerom.

-Trenutno u pripremi, provedbi ili su već realizirani imamo 65 projekata u iznosu preko 355 milijuna eura. Od toga bih istaknula izgradnju Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, najvećeg EU projekta na području županije, a bespovratna sredstva osigurana su i za izgradnju osnovne škole Ivanec, kao i za dogradnju područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka te za unutarnje uređenje Minerve – zaključila je zamjenica.

Inače, obilježavanje Europskog tjedna započelo je s 1. Eurokvizom na kojem su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola, a najbolje poznavanje Europske unije pokazali su učenici varaždinske Šeste osnovne škole. Njih su, uz organizatore, predsjednicu Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Nadicu Dreven Budinski i zamjenicu Zagorec pozdravili i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički, te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

-Europska unija mogućnosti! Vrata Europe otvorena su mladima kako bi se obrazovali, putovali, upoznavali ljude, jezike i kulture. Brojne su prednosti našeg članstva u Europskoj uniji, a uz nacionalna sredstva koja su osigurana s razine Vlade RH, naša se zemlja transformira u europsku priču o uspjehu. Nalazimo se u najvećem ciklusu ulaganja u obrazovanje u povijesti Hrvatske vrijednom 2,5 milijardi eura, a osim financijskih ulaganja, vrijednosti su te koje nas povezuju i čine nas Hrvatima, ali i Europljanima – rekla je europarlamentarka Sunčana Glavak.

Kako se razdoblje od 9. svibnja 2023. do 8. svibnja 2024. godine u Europskoj uniji označilo kao „Europska godina vještina“ Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije organizirao je tribinu na temu „Vještine i budućnost tržišta rada“.

-Poslodavci u cijeloj Uniji izvješćuju kako teško pronalaze radnike s potrebnim vještinama, a njihov nedostatak sve je veća prepreka uspješnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji koji su definirani kao temeljni ciljevi jačanja konkurentnosti gospodarstva EU. Stoga je cilj tribine bio predstaviti trenutno stanje u stjecanju vještina, ali gledano s malo drugačijeg aspekta – aspekta pripreme mladih za tržište rada u strukovnim zanimanjima kroz nadstandardne oblike učenja i praktičnog dijela nastave, ali i programe obrazovanja odraslih kojima se prilagođavaju potrebama tržišta rada ili zadovoljavaju neke svoje osobne interese u kontekstu cjeloživotnog učenja. I u konačnici, na tribini nam se pridružila i treća strana, predstavnici poslodavaca, kao jedna od ključnih karika na tržištu rada koji također imaju svoje viđenje, izazove s kojima se susreću, ali i preporuke za poboljšanje stanja na tržištu rada – objasnio je predsjednik Savjeta prof. dr. sc. Goran Kozina.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak tom je prigodom upoznao sudionike, između ostalog, i s obrazovnim sustavom Varaždinske županije koje je prilagođeno potreba tržišta rada.

-Osim vrijednosti koje njeguje sve zemlje članice Europske unije, zajedničko nam je i tržište rada na kojem građani svih zemalja članica mogu neometano ulagati, poslovati, raditi. Biti u jednom takvom društvu zemalja članica kao što su Švedska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija nije samo pitanje prestiža, već i pitanje transformacije, sigurnosti, razvoja. Očito je da nas drugi doživljavaju u daleko boljem svijetlu nego mi sami sebe jer da nije tako sigurno nas ne bi pustili u svoju veliku europsku obitelj. Varaždinska županija osnivač je 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te 5 centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa HZZ- Područnim uredom Varaždin provodimo cijeli niz doškolovanja te različitih prekvalifikacija. Recimo, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle godine 321 osoba, a u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika – naglasio je župan Stričak.

Na sam Dan Europe građani su se kroz promotivne i informativne materijale mogli upoznati s Europskom unijom i predstojećim izborima za Europski parlament, a obilježavanje Europskog tjedna zaključili su učenici srednjih škola s područja Varaždinske županije. Naime, u organizaciji Prve gimnazije Varaždin i Druge gimnazije Varaždin učenicima je predstavljena kampanja za izbore za Europski parlament „Iskoristi svoj glas!“, kao i program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ te program „Euroscola“.

-U program Škola ambasador Europskog parlamenta za kojeg je u Hrvatskoj zadužen Ured za Europski parlament uključeno je preko 50 srednjih škola iz cijele Hrvatske, a s područja Varaždinske županije uključene su varaždinske Prva i Druga gimnazija. Riječ je o program koji za cilj ima motivirati učenike na aktivniju političku participaciju, na razumijevanje demokratskih procesa, prije svega usmjeren je na razumijevanje Europske unije kao takve, razumijevanje vrijednosti Europske unije, a danas želimo naglasiti važnost i vrijednost izlaska na europske izbore. Naši učenici i mladi moraju biti svjesni kako politike koje netko donosi utječu na njihove živote i trebali bi se i oni sami uključiti u politiku ili neki oblik civilnog društva te na taj način doprinijeti zajednici u kojoj žive – zaključila je voditeljica EPAS programa Ivana Žnidarić Kajić.

Podršku obilježavanju Europskog tjedna dali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

sjever.hr
09.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.