Now Reading:
Veleposlanik Irske u prvom posjetu Međimurskoj županiji. Posavec: Želimo biti gospodarska poveznica i utočište za strane kompanije
Full Article 3 minutes read

Veleposlanik Irske u prvom posjetu Međimurskoj županiji. Posavec: Želimo biti gospodarska poveznica i utočište za strane kompanije

U nastupnom posjetu Međimurskoj županiji boravi veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Ruaidhri Dowling.

Tom se prigodom sastao sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavina i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini.

Župan Matija Posavec rekao je kako je ovo prvi posjet gospodina veleposlanika, koji je otkako Hrvatska ima uspostavljene diplomatske odnose s Irskom, njihov treći veleposlanik.

 – Gradonačelnica Cividini, predsjednik Županijske skupštine Glavina i ja, osobno smo iskoristili priliku da prezentiramo sve ono što Međimurje može ponuditi europskom i svjetskom tržištu, od naših prirodnih ljepota, gospodarstva, do infrastrukture, zemljopisne pozicije. Ono što mi je posebno drago i ono što slijedi je prezentacija našeg Centra znanja, naše kulturne baštine i obrazovnog potencijala, kako bi se tako otvorili regijama. Irska ima 26 okruga i sasvim sigurno ćemo uspostaviti komunikaciju s jednim od tih okruga – istaknuo je Posavec i dodao kako je za njih u Međimurju važan jedan od načina razmišljanja, a to je da žele biti gospodarska poveznica i jedno utočište za strane kompanije koje žele ovdje investirati.

 – Možda bi mogli biti veza prema daljnjim zemljama jugoistočne Europe, kao jedna ekonomska oaza u samom srcu Europe. Također, ćemo povezivati naše osnovne i srednje škole kroz Erasmus projekte, naša veleučilišta i sveučilišta, s obzirom na to da mi jačamo IT sektor, a Irska u tome prednjači. Upravo u toj zemlji su središta nekih od najjačih svjetskih kompanija, poput Googlea, Facebooka, za Europu i ovaj dio svijeta. Zapravo zbog toga ćemo ići u Centar znanja da bi se veleposlanik upoznao s potencijalima koje nudimo, a tu su i automobilska industrija, prezentacija Turističke zajednice Međimurske županije – naglasio je međimurski župan  i očekuje da ovaj posjet bude početak jedne uspješne suradnje s Republikom Irskom.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini kazala je kako je još prerano govoriti o konkretnim oblicima suradnje budući da je ovo bio prvi susret, ali i da će do toga sigurno doći jer je Irska zemlja koja ima slične sadržaje kao Grad Čakovec i Međimurska županija.

Osobno vjeruje da će postojati interes od gospodarstvenika do sportskog sektora za međusobnu suradnju.

Naravno da smo i ovoga puta prikazali Grad Čakovec kakav uistinu je. Pokušali smo dočarati sa svime onime s čime se Čakovec susreće. Danas u 21. stoljeću razgovaramo i o otvaranju prema zelenim tranzicijama, obnovljivim izvorima energije, ali i svim drugim izazovima koje nosi današnje vrijeme – kazala je Cividini dodajući kako je ovo prvi korak ka jednoj dobroj i kvalitetnoj suradnji.

Veleposlaniku Republike Irske u Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Dowlingu je drago što je posjetio ovo mjesto prvi puta.

Dodao je kako su teme razgovora bile o infrastrukturi i obrazovanju te ulaganje u mlade. Veleposlanik Dowling je također istaknuo kako imaju želju za suradnjom u područjima edukacije i kultura.

i.belošević/sjever.hr 07.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.