Now Reading:
Nastavlja se projekt „Navek z vami II” vrijedan više od 742 tisuće eura – Čakovec i Međimurje brinu o ranjivim skupinama svog društva
Full Article 3 minutes read

Nastavlja se projekt „Navek z vami II” vrijedan više od 742 tisuće eura – Čakovec i Međimurje brinu o ranjivim skupinama svog društva

Nakon što je krajem travnja potpisan ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, u Gradu Čakovcu i osam međimurskih općina krenuo je projekt „Navek z vami II” iz programa „Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

U Čakovcu i osam općina omogućit će se zapošljavanje 15 teže zapošljivih osoba koje će brinuti o 90 starijih osoba i osoba s invaliditetom

Radi se o trogodišnjem projektu ukupne vrijednosti 742.500,00 eura čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a kojim će se povećati socijalna uključenost i prevenirati institucionalizacija ranjivih skupina u Međimurskoj županiji. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, a kroz projekt će se zaposliti 15 pružatelja usluga koji će pružati mjesečnu uslugu potpore i podrške za ukupno 90 pripadnika ciljne skupine (starije osobe i osobe s invaliditetom), s pripadajućim paketom kućanskih i higijenskih potrepština. Usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom pružat će se na području partnera Grada Čakovca i Općina Gornji Mihaljevec, Orehovica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec. Usluga će se pružati 33 mjeseca. 

Ove godine obuhvaćeno još više korisnika u svim općinama Međimurja

Kako je na početnoj konferenciji projekta u dvorani Centra PrInOS objasnio Kristijan Valkaj, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, posebno se prilikom prijave projekta vodilo računa o ostalim udrugama i organizacijama koje brinu za naše najranjivije skupine društva, kako bi se obuhvatilo što više korisnika na području županije, ali i uključile sve općine.

„Naši sugrađani treće životne dobi trebaju pomoć, ovime im je pružamo i u tome je najveća vrijednost ovog projekta!”

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je kako je izuzetno zadovoljna što je krenula provedba još jednog projekta usmjerenog na ranjive skupine u društvu.

-Osiguravanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na području nekoliko općina ponovno se financira europskim novcem, što je samo po sebi dobra vijest. Dobro je i to što je Gradsko društvo Crvenog križa kao nositelj projekta proširilo još jednu svoju uslugu na nove općine te područja diljem Međimurja. Kao društvo sve više starimo, sve je više naših sugrađana treće životne dobi koji trebaju pomoć, ne samo u vidu odlaska u trgovinu ili ljekarnu, već često i društvo osoba s kojima mogu barem porazgovarati. Upravo je u tome najveća vrijednost ovog projekta, jer je mnogima kontakt s osobom koja je angažirana ovim putem, često jedini razgovor „uživo“ koji imaju tijekom dana ili čak tjedna. Ovih mjeseci koliko se projekt nije provodio, gotovo svakog tjedna imali smo upite vezane uz to kad će ponovno započeti, što dovoljno govori o tome da za ovim vidom socijalne usluge postoji velika potreba – rekla je čakovečka gradonačelnica naglasivši kako je Grad Čakovec godinama dio ovakvih projekata te kako su u čekanju rješenja o početku provedbe novog ciklusa iz Gradskog proračuna osiguravali sredstva za plaće za dvije osobe.

Spomenimo kako se u narednom periodu u okviru projekta planira objava natječaja za zapošljavanje pružatelja usluga te Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje ciljne skupine u projektu. Pozivaju sve zainteresirani da se jave.

sjever.hr 07.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.