Now Reading:
Nakon što je bio prvi judenfrei grad u NDH-a može li Varaždin biti prvi grad sa muzejem posvećenim tragediji holokausta?
Full Article 3 minutes read

Nakon što je bio prvi judenfrei grad u NDH-a može li Varaždin biti prvi grad sa muzejem posvećenim tragediji holokausta?

Profesor povijesti i geografije, Milivoj Dretar, govoreći o očuvanju uspomene na nekada jaku židovsku zajednicu u Varaždinu kazao je da je Varaždin slovio kao grad koji je imao najstariju židovsku općinu na području panonske Hrvatske. Dodao je kako je od 18. stoljeća polagano rastao broj njenih pripadnika i kako je židovska zajednica zaslužna za gospodarski razvoj Varaždina.

-Znamo da se već u 19. stoljeću gradi židovsko groblje te da je Varaždin već tada imao dvije sinagoge koje su obje opstale, doduše u nešto lošijem stanju danas. Broj članova židovske općine u ukupnom broju stanovnika Varaždina nije bio pretjerano velik. Govori se od 4 do 6 posto, no, oni su itekako ostavili trag u gospodarstvu, bili su pokretači raznih akcija i na humanitarnom te društvenom planu – pojasnio je Dretar.

Ali sve je to nestalo praktički u 24 sata.

-Došao je taj srpanj 1941. godine. Praktički, sve je bilo okončano u jednoj noći. Ostali su ti prazni domovi, uspomene koje nikada nisu dovršene. Članovi varaždinske židovske zajednice koji su se spasili nisu se imali kamo vratiti 1945. – rekao je Dretar.

Na pitanje kako se danas postupa sa građevinama koje nam je ostavila židovska zajednica Dretar odgovara da bi se na tom području trebalo više poraditi.

-Sinagoga se obnavlja ali imam osjećaj da se to malo presporo odvija. Traži se namjena za sinagogu. Po mojem mišljenju ta sinagoga bi bila idealna da bude prvi, i zasada jedini muzej holokausta u Hrvatskoj. Mi takav muzej nemamo a sve druge države ga imaju. Govorimo o židovskoj zajednici u Varaždinu koja je praktički nestala u jednom danu i Varaždin je bio prvi judenfrei grad u tadašnjoj NDH-a. Postoji prilika da se nešto takvo napravi u Varaždinu i mislim da nam je veleposlanstvo Izraela spremno pomoći – zaključio je Dretar.

s.kalajdžija/sjever.hr 06.05. 2024.

Input your search keywords and press Enter.