Now Reading:
Ima li Peđa Grbin na sjeveru Hrvatske izazivača u stranci?
Full Article 3 minutes read

Ima li Peđa Grbin na sjeveru Hrvatske izazivača u stranci?

Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.

To bi mogao biti početak uvoda u unutarstranačke izbore SDP-a koji se po Statutu te stranke na nacionalnoj razini održavaju nakon parlamentarnih izbora. Ovoga puta to će malo pričekati budući nam 09. lipnja slijede izbori za EU parlament. Ali nakon toga može se očekivati početak utrke za novog ili starog čelnog čovjeka SDP-a koji svakako ne može biti zadovoljan rezultatima izbora za Hrvatski sabor jer već treći puta zaredom ostaju u oporbi.

A kritike na račun Peđe Grbina sve su glasnije pa tako i posljednja spomenuta šef splitskog SDP-a Davor Matijević. Hoće li se u te kritike uključiti i netko sa sjevera Hrvatske? Da li iz zagorskog ili varaždinskog SDP-a koji su još jednom pokazali da su među jačim organizacijama te stranke u Hrvatskoj, barem kada su u pitanju rezultati na izborima.

Već prije samih izbora kritiku vodstvu stranke uputio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je odbio ići na listu SDP-a u III. izbornoj jedinici jer se nije slagao sa odlukom vrha stranke da se na izbore izlazi zajedno sa Reformistima Radimira Čačića. Je li upravo Bosilj taj spreman da krene prema vrhu stranačke hijerarhije?

– U vrhu stranke i na pozicijama nositelja listi gledali smo ljude koji su već deset do petnaest godina na tim pozicijama. Toliko dugo nema nikakvih ozbiljnijih promjena i stranici i krajnje je vrijeme da se to mijenja. U svim krajevima Hrvatske SDP ima dobrih i uspješnih ljudi koji trebaju doći na vodeće pozicije u stranci – rekao je nedavno Bosilj pa pritom najavio da će se i sam kandidirati na unutarstranačkim izborima.

Ili je to možda gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić, jedna od sredina koja je ostala jako uporište SDP-a. Neslužbeno se može čuti da Jakšić već dulje vrijeme razmišlja o čelnoj poziciji u stranci.

Možda to mjesto želi i prvi čovjek zagorskog SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić, koji je svoju snagu unutar stranke pokazao osvajanjem najvećeg broja preferencijalnih glasova između svih SDP-ovaca. Iako je Hajdaš Dončić dosada kao potpredsjednik stranke bio desna ruka Grbina znakovita je bila njegova nedavna poruka kada je upitan razmišlja li o kandidaturi za čelnog čovjeka SDP-a:

Božja kola polako se voze – izjava je Dončića koju su neki iščitali kao najavu kandidature za predsjednika SDP-a.

s.kalajdžija/sjever.hr 06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.