Now Reading:
Gospodarstvenik iz Gruda koji je bogatstvo stekao u IT svijetu jedini imamo hrabrosti stati pred radnike Varteksa…
Full Article 3 minutes read

Gospodarstvenik iz Gruda koji je bogatstvo stekao u IT svijetu jedini imamo hrabrosti stati pred radnike Varteksa…

Radnice i radnici Varteksa krenuli su u štrajk kako bi se izborili za isplatu još dijela plaće za veljaču te ožujak. Štrajk je krenuo u ponedjeljak u 06.00 ujutro i prema izjavama onih koji su se odazvali štrajku te predstavnika sindikata od štrajka se neće odustati sve do isplate zaostalih plaća. Također, izašli su jučer pred medije kako bi im objasnili svoju tešku situaciju te odluku da se krene u štrajk iako bi taj potez moga značiti i kraj tvrtke koja je nekada zapošljavala više od 10 tisuća radnika, danas tek 700-tinjak.

A jedini koji je imao hrabrosti stati pred više stotina radnica i radnika je poduzetnik Stjepan Čajić, drugi po redu većinski vlasnik Varteksa. Poručio im je da razumije u kojoj su situaciji te podsjetio da je i sam u nekoliko navrata davao pozajmice kako bi im se isplatile plaće.

Zapitao je pred novinarima i radnicima jesu li sva ta sredstva stigla do radnika. Dodao je kako se, prema njegovim saznanjima, poveći dio sredstava koristio za marketinške kampanje.

-Koliko su ti troškovi bili opravdani i u pravom trenutku? Koliko je tvrtka imala koristi od tog marketinga? Da li je rađena ikakva studija o isplativosti? To treba pitati one koji su ulagali. I da li su neki možda od toga imali koristi? – pitanja su koja je postavio Čajić.

Prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

Inače, Čajić je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće. U Hrvatskoj ima registriranu tvrtku Stype CS, sa sjedištem u Buzinu.

Jedini je osnivač i vlasnik te tvrtke koja je u prošloj godini zapošljavala 104 osobe što je povećanje od 13,04% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su € 4,01 mil., što je povećanje od 6,54% u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. godini poslovni subjekt ostvario je neto dobit od € 173.647, što je smanjenje od 7,21% u odnosu na prethodnu godinu.

s.kalajdžija/sjever.hr 06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.