Now Reading:
Na varaždinskom židovskom groblju održana komemoracija povodom Dana stradanja židovskog naroda
Full Article 2 minutes read

Na varaždinskom židovskom groblju održana komemoracija povodom Dana stradanja židovskog naroda

U spomen na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu na varaždinskom židovskom groblju zajednički vijenac položili su zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Marković je tom prilikom istaknuo kako je Varaždin u vrijeme Drugog svjetskog rata također bio jedan od gradova u kojem Židovi nisu bili dobrodošli.

– Mislim da trebamo svi zajedno osvještavati što se dogodilo prije više od 80 godina i da se takve stvari i zvjerstva, samo zato što ste drugačiji, ne bi ponovile – rekao je zamjenik Marković dodavši kako je Sinagoga u Varaždinu također jedno od mjesta uspomena te da će ove godine projekt njezine obnove provesti kraju i pretvoriti je u jedan multimedijski centar.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec rekla je kako je holokaust najmračniji dio povijesti civilizacije.

– On u potpunosti negira humanizam, negira temeljne ljudske vrijednosti. Današnji dan mora biti podsjetnik da se takvo zlo apsolutno više nikada ne smije ponoviti. Isto tako, mi to ne smijemo zaboraviti. Upravo njegujući kulturu sjećanja mi gradimo budućnost – rekla je Zagorec istaknuvši kako jednakost, sloboda, tolerancija i međusobno uvažavanje moraju biti vrijednosti na kojima će se graditi sadašnjost i budućnost.

Uime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Milivoj Dretar rekao je kako je Varaždin nekada slovio kao jedna od najstarijih organizacija židovskih općina na tlu Panonske Hrvatske.

– Broj nije bio pretjerano velik, govori se o pet, šest posto stanovništva koji su bili Židovi. Međutim, unatoč broju, imali su itekako trag u gospodarstvu, bili su pokretači raznih akcija, ali radili su i na humanitarnom, odnosno društvenom planu. Onda je došao taj srpanj 1941. i praktički u jednoj noći je sve okončao. Velika tuga i žalost, ostali su prazni domovi, uspomene koje nikad nisu dovršene, a ljudi koji su se uspjeli spasiti praktički se nisu imali kamo vratiti – rekao je Dretar.

n.p.bajz/sjever.hr

06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.