Now Reading:
Ministar Habijan na otvorenju kuharskom praktikuma u varaždinskoj Gospodarskoj školi: Učenici koji će završiti ovo hvalevrijedno zanimanje bez problema će naći posao
Full Article 5 minutes read

Ministar Habijan na otvorenju kuharskom praktikuma u varaždinskoj Gospodarskoj školi: Učenici koji će završiti ovo hvalevrijedno zanimanje bez problema će naći posao

Gospodarska škola Varaždin bila je od 2020. do 2023. partner na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok čiji je nositelj bila Srednja škola Zabok, a projekt vrijedan više od 8,8 milijuna eura objema je školama donio brojne benefite.

Između ostalog, Srednja škola Zabok izgradila je novu školsku zgradu i akademis te postala Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, dok je varaždinska Gospodarska škola iz projekta dobila profesionalnu opremu za kuharski praktikum u vrijednosti od 100.000,00 eura, a otvorenje praktikuma upriličeno je u ponedjeljak, uz Dan škole.

Otvorenju su, uz brojne goste i uzvanike, nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Obrativši se okupljenima, ravnateljica Gospodarske, Jasenka Kelemen, otvorenje praktikuma ocijenila je izuzetnim događajem za Školu i učenike.

-Naši učenici će imati priliku učiti u kuhinjama budućnosti u kakvima će zapravo raditi, a naši nastavnici su posebno educirani kroz aktivnosti projekta ReCeZa. Prenosit će stečena znanja i najsuvremenije kulinarske tehnike, da naši učenici izrastu u poznate i uspješne šefove – kazala je Kelemen.

Ministar Habijan čestitao je ravnateljici škole, ali i Varaždinskoj županiji, županu Stričaku i pročelniku Miroslavu Huđeku na svemu što se radi po pitanju obrazovanja i dijela županijskog proračuna koji se ulaže u obrazovanje te onoga što rade kada je riječ o centrima kompetentnosti i omogućavanja jednosmjenske nastave.

-Bez ikakve zadrške mogu reći da je doista Varaždinska županija po tom pitanju lider u Republici Hrvatskoj – naglasio je Habijan.

Kada je riječ o strukovnim zanimanjima, odnosno radnoj snazi, Hrvatska je doista deficitarna, dodao je ministar., naglasivši da to nije nešto što se odnosi samo na Hrvatsku.

-Pogledamo li zapadne europske zemlje, zemlje Europske unije, nažalost i one se bore s istim problemom. Ako pogledamo Republiku Hrvatsku, 70 posto učenika koji upisuju srednje škole upisuju upravo strukovna zanimanja, ali unatoč tome s tim zanimanjima i s nedostatkom radne snage i dalje imamo problem. Učenici koji će ovdje završiti Gospodarsku školu i ovo hvalevrijedno zanimanje bez problema će naći posao na tržištu rada – smatra Habijan.

Iznio je i nekoliko zanimljivih podataka, odnosno brojki vezanih uz obrtništvo.

-U zadnje četiri godine broj obrta u Hrvatskoj skočio je sa 75 tisuća na 116 tisuća, dakle 55 posto novootvorenih, više otvorenih obrta na razini države. Grad Varaždin je po tom pitanju čak i bolji i ima gotovo 65 posto novih obrta. Ono što mogu reći ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, što smatram bitnim, pogotovo u segmentu obrtništva, to su mjere koje možemo poduzeti, koje smo dosad poduzeli i daju rezultate. Prije svega, ono što je zanimljivo jest stipendiranje učenika – 15.500 stipendija koje je dodijeljeno u vrijednosti 29 milijuna eura i 1.316 stipendija gospodarskim subjektima vrijednih 11,5 milijuna eura, dakle ukupno 40,5 milijuna eura je dalo rezultate. U školskoj godini 2022./’23. nakon dugo vremena .imamo porast broja upisa u strukovne škole – zaključio je Habijan.

Varaždinska županija omogućila je sredstvima u iznosu od 143.728,01 eura investiciju za uređenje prostora, uvođenje instalacija u praktikum te instalaciju ventilacijskog sustava, što uključuje nabavu napa kako bi se oprema mogla postaviti, ali to je tek mali dio ualaganja u obrazovanje.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako su bitne sigurnost, gospodarski rast i obrazovanje.

-Varaždinska županije je osnivač 13 srednjih škola, u njima se obrazuje 75 posto učenika u strukovnim ili obrtničkim zanimanjima, 20 posto ih pohađa gimnazijske programe i pet posto umjetničke. Sam taj podatak najbolje govori o tome da je naše školstvo prilagođeno potrebama našeg gospodarstva. Naši učenici kada završe svoje školovanje, ne čekaju na Zavodu za zapošljavanje svoje radno mjesto, već se mogu odlučiti idu li na tržište rada, nastavljaju daljnje školovanje na fakultetima ili će pokrenuti neki od svojih privatnih inicijativa. Naime, osim što je Županija osnivač 13 srednjih škola, ona je osnivač i 14 centara izvrsnosti te pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima i dva centra kompetentnosti. Upravo u tim centrima oni dobivaju tu informaciju više te se mogu lakše odlučiti u kojem smjeru će nastaviti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje provodimo cijeli niz doškolovanja prekvalifikacija. Primjerice, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle 231, a ove godine ih već sada polazi 190. Zahvaljujući našim pročelnicima, ravnateljima, profesorima, nastavnicima, odrađujemo doista dobar posao za sve – rekao je župan Stričak.

Dodajmo kako će edukacija učenika u novom, modernom kuharskom praktikumu Gospodarske povećati kvalitetu nastave kuharstva, omogućiti učenicima stjecanje kulinarskih vještina i pripremiti ih da postanu vrhunski chefovi.

a.kučić/sjever.hr
06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.