Now Reading:
HANFA UPOZORAVA: Ne nasjedajte na lažne poruke, ne uplaćujte novac, nemojte davati svoje podatke…
Full Article 2 minutes read

HANFA UPOZORAVA: Ne nasjedajte na lažne poruke, ne uplaćujte novac, nemojte davati svoje podatke…

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ponovo je upozorila na sve učestaliju pojavu lažnih e-mail poruka u kojima prevaranti od građana traže uplatu na temelju fiktivne porezne obveze.

U tim porukama koristi se lažni memorandum i logotip Hanfe te se građane na razne načine zastrašuje i navodi na uplate na račune prevaranata. U najnovijim dopisima poziva ih se na tzv. uplatu poreza na dobit nastale uslijed trgovanja kriptovalutama. U njima se napominje da je građanin dužan po primitku dokumenta odgovorom na e-mail zatražiti podatke računa za uplatu, čime ga se uvlači u komunikaciju i prijevaru.

-U takvoj se situaciji našla građanka koja je uputila pritužbu Hanfi. Ona je dobila dopis na fiktivnom memorandumu Hanfe s potpisom predsjednika Upravnog vijeća, u kojem ju se obavještava o tzv. dospijeću oporezivih sredstava na njezin osobni bankovni račun te se od nje traži uplata poreza kako bi mogla povući ta sredstva. U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj, opisuju se različite regulative na osnovi kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od 10 % od ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom te se poziva da pošalje e-mail kako bi dobila podatke banke za uplatu spomenutog iznosa poreza. Nakon odgovora na dopis dobila je upute oko uplate poreza u banci sa sjedištem u Poljskoj, kojoj je spomenuti iznos nažalost i uplatila – ističu iz Hanfe.

-Još jednom napominjemo da se Hanfa ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta (iz gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, ekavice) vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu. Hanfa je već i prije upozoravala na pojavu lažnih e-poruka i predstavljanja u njezino ime, o čemu više možete pročitati ovdje i ovdje.

Pozivamo građane da ne nasjedaju na takve lažne poruke te da se u slučaju bilo kakvih nedoumica jave direktno na telefon Hanfe: 01/6173-200 ili e-mail: info@hanfa.hr – poručili su.

sjever.hr/hanfa.hr
06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.