Now Reading:
Druga konferencija Invest in Zagorje okupit će preko 200 sudionika: Naglasak će biti na dentalnoj i sportskoj medicini te brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma
Full Article 5 minutes read

Druga konferencija Invest in Zagorje okupit će preko 200 sudionika: Naglasak će biti na dentalnoj i sportskoj medicini te brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša predstavili su drugu konferenciju Invest in Zagorje, koja će se održati u petak u Poduzetničkom centru, a tema je zdravstveni turizam.

Procjenjuje se da zdravstveni turizam raste 20-ak posto godišnje na razini Hrvatske, a godišnje taj sektor realizira prihode oko 150 milijuna eura – prema procjenama HGK.

Ove godine, Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar kao organizatori, okupili su 40 partnera, na konferenciji će govoriti 35 govornika, očekuje se preko 200 sudionika koji će slušati teme o dentalnom turizmu, sportskom turizmu, nutricionizmu, brendiranju regije u sektoru zdravstvenog turizma i kako se mogu pružiti usluge veće vrijednosti.

Helena Matuša je rekla kako je prošle godine ova konferencija okupila 25 partnera i 28 govornika.

Ove godine idemo sa specijaliziranom temom zdravstvenog turizma koja okuplja još veći broj partnera i samih govornika. Još jedna novost ove godine je da s konferencijom idemo u piknik verziji, bit će se održati ovdje u dvorištu inkubatora gdje ćemo kroz jednu ležernu atmosferu moći govoriti o ovako zaista zanimljivim temama za Krapinsko-zagorsku županiju – istaknula je Matuša.

Naglasila je kako su odabrali temu zdravstvenog turizma, jer je već svima jasno da su pokrenute velike investicije u Krapinsko-zagorskoj županiji koje se tiču zdravstvenog turizma. Moramo kreirati dodatnu ponudu van ovih investicija koje pokreće Županija, i upravo zbog toga ćemo na konferenciji govoriti specijalizirano o dentalnom turizmu, kako ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji možemo pružiti dodatne usluge turistima koji dolaze na određene zahvate, trebaju, žele i voljni su platiti – pojasnila je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ.

S druge strane, sportski turizam je isto grana koja raste, ali moramo biti svjesni da postoje različite vrste sportova i različite vrste priprema za sportska natjecanja i oporavak nakon tih natjecanja.

U panelu sportskog turizma smo ugostili vrhunske sportaše, ali i određene liječnike koji se bave određenom rehabilitacijom i pripremom vrhunskih sportaša za natjecanja, koji će govoriti o tome koji je potencijal Zagorja, prvenstveno u ruralnim kućama za odmor i koje su određene specijalizirane usluge koje ti sportaši trebaju, ali kako to povezati i s onim uslugama koje nudimo u našim specijalnim bolnicama. Telemedicina nam također omogućuje da sve te usluge prije dolaska turista na lokaciju i nakon njihovog odlaska možemo ponuditi u realnom vremenu, povezati liječnike i turiste, naše specijalne bolnice i posebne usluge koje imamo – napomenula je Matuša.

Teme su vrlo atraktivne, o njima će govoriti  stručnjaci koji su se profilirali, pozicionirali iz Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije, i u tim segmentima donijet će svoja iskustva i pokazati koji se novi trendovi javljaju i stvaraju u sektoru zdravstvenog turizma.

Važno je naglasiti da će na konferenciji biti i dva pitch natjecanja, odnosno dva natjecanja start-upova. U jutarnjem dijelu imat ćemo natjecanje naših srednjoškolskih timova koji su se uključili u program “Kreiraj svoju budućnost“, koji su zadnjih pet mjeseci uz mentorstvo Poduzetničkog centra razvijali svoja rješenja koje bi ponudili u sektoru zdravstvenog turizma. Stručni žiri od pet članova će odabrati najbolji tim, a Krapinsko-zagorska županija će nagraditi upravo taj najbolji srednjoškolski tim. U popodnevnom dijelu imamo Vita Venture Pitch, devet start-upova iz cijele Hrvatske predstavlja svoje rješenja koje su već dostupna na tržištu za sektor zdravstvenog turizma. Ovdje imamo 15 članova žirija koji će odabrati najbolji start-up koji također nagrađuje Krapinsko-zagorska županija s novčanim nagradom u iznosu od 7500 eura, ali i naš partner konferencije Infobip koji nagrađuje start-up s dodatnih 5000 kredita i ulazak u njihov start-up – završila je Helena Matuša.  

Župan Željko Kolar rekao je kako je Zagorje mala regija velikih mogućnosti.

Često se zna dogoditi da kad nešto radimo da smo uvjereni da radimo dobro, ali nas drugi ne prepoznaju i ne vide nas tako kao što se mi vidimo sami. Američki Financial Times nas je prepoznao, između ostalog, i najviše upravo zbog digitalne platforme Invest in Zagorje gdje smo kroz sustav, tri koraka ispred bilo koga u Hrvatskoj, kako se može na najjednostavniji i najbrži način doći do svih informacija koje su potrebne da bi se investiralo na području Krapinsko-zagorske županije – kazao je Kolar te dodao kako zdravstvo, zdravstveni turizam je jedna grana industrije u kojoj su oni, uz Primorsko-goransku županiju, lideri.

Smatramo da možemo napraviti značajne iskorake u privlačenju stranih gostiju gdje možemo, s jedne strane nuditi medicinske usluge, s druge strane rehabilitaciju gdje smo najbolji u Hrvatskoj, ali i sport i rekreaciju. To je jedan paket koji želimo u 2024. i 2025. godini usavršiti i ponuditi na tržište. To je naša niša – naglasio je Kolar.

Čestitao je Poduzetničkom centru na odličnom radu istaknuvši kako njihovi potezi, investicije i projekti mogu biti izazov za sve ostale županije i sredine u Hrvatskoj.

Ovo je ulaganje u budućnost, ali i sadašnjost. Sve ono što radimo, gledamo da ima i kratkoročnu i dugoročnu korist. Siguran sam da će Invest in Zagorje polučiti odličan rezultat i veselim se petku, gdje ću čitav dan biti na konferenciji, zajedno sa svojim najužim timom jer nismo samo suorganizatori i oni koji financiraju taj projekt, nego i mi želimo od takvih eminentnih stručnjaka čuti svaku riječ i rečenicu koju će izgovoriti, da analiziramo to što će predstaviti, da to možemo usporediti s onime što mi imamo u svojim vizijama i planovima i da ih eventualno korigiramo, kako bi bili što učinkovitiji i uspješniji – zaključio je župan.

Konferencija počinje u 10 sati.

i.belošević/sjever.hr 06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.