Now Reading:
Broje li se zadnji dani nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva???
Full Article 3 minutes read

Broje li se zadnji dani nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva???

Prema najavama Samostalnog radničkog sindikata radnici varaždinske tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku, a mnogi tvrde da bi upravo to mogao biti kraj ovog nekada nadaleko poznatog tekstilnog diva iz Varaždina koji je u najbolja vremena zapošljavao i preko 10 tisuća radnica i radnika te bio simbol gospodarskog razvoja.

-Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk. Štrajk će započeti u ponedjeljak 06.05.2024. godine u 6,00 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – stoji u priopćenju sindikata koji je za 11.00 sati najavio i konferenciju za novinare kako bi pojasnili svoje stavove i odluku da se krene u štrajk.

U međuvremenu stigla je i reakcija iz Uprave u kojoj se između ostalog navodi na koji način se planiraju naći sredstva za plaće za ožujak:

-Budući da plaća za treći mjesec nije isplaćena, započeli smo postupak podnošenja zahtjeva za prisilnu naplatu putem FINA-e u svrhu isplate plaće, čime ćemo ovaj tjedan sami blokirati svoj račun radi isplate plaća. Kad blokiramo račun, to će nam omogućiti isplatu minimalnih plaća svim radnicima za treći mjesec putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina – stoji u dopisu članice Uprave Jelene Bošnjak koja predviđa da bi do isplate minimalnih plaća na taj način trebalo dan ili dva.

Bošnjak se kritički osvrnula na sindikat koji je najavio štrajk ističući da neki od njih na taj način samo žele opravdati prikupljanje članarina a mišljenja je i da nisu svi zaposlenici za štrajk.

Inače, postoji razmišljanje da će pokretanje štrajka “motivirati” druge vjerovnike na blokadu računa tvrtke što bi u konačnici mogli dovesti do propasti i zatvaranja nekada tekstilnog diva. Hoće li se to dogoditi mogli bi pokazati već slijedeći dani…..

www.sjever.hr 06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.