Now Reading:
Intervju povodom Dana grada Klanjca. Brlek: Pred nama je rekonstrukcija glavnog gradskog trga, uređenje novih sportskih sadržaja i igrališta za djecu
Full Article 7 minutes read

Intervju povodom Dana grada Klanjca. Brlek: Pred nama je rekonstrukcija glavnog gradskog trga, uređenje novih sportskih sadržaja i igrališta za djecu

Grad Klanjec, 4. svibnja, na sv. Florijana  slavi svoj dan, a svečanu sjednicu povodom Dana grada održat će u petak. Tim povodom smo o najvažnijim projektima razgovarali s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom.

Mnogo je realiziranih projekata u proteklih godinu dana, projekata koji su u tijeku te onih koji će se realizirati u vremenu koje je pred nama. Gradonačelniče, možete li se osvrnuti na najveće projekte koji su učinjeni na području grada?

Najvažnije ulaganje u prošloj godini bilo nam je saniranje posljedica potresa za koje smo iskoristili sredstva Fonda solidarnosti EU u iznosu od otprilike dva gradska proračuna. Radove smo uz sve poteškoće, vezane za manjak izvođača radova na tržištu i povećanje cijena materijala i radova, uspjeli okončati u zadanim rokovima. Zahvaljujem se izvođačima radova i svim suradnicima na čestim konzultacijama, koordinacijama i na tome što smo se svi zajedno potrudili raditi sinkronizirano i često paralelno rješavati probleme koji se uvijek pojavljuju na ovako zahtjevnim i velikim gradilištima.

Drugi važan projekt je konstruktivna obnova Brozove zgrade koju smo uspješno okončali. To je po mnogima, uz našu crkvu i samostan, najljepša klanječka građevina i pojedinačno kulturno dobro oštećeno u petrinjskom potresu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 2.433.000 eura, od čega je 1.438.000 eura financirano iz Fonda solidarnosti Europske unije, 255.000 eura iz državnog proračuna, a krajem godine potpisali smo ugovor kojim su Gradu Klanjcu iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost odobrena sredstva u iznosu od gotovo 740 tisuća eura za radove na cjelovitoj i energetskoj obnovi ovog kulturnog dobra u povijesnoj jezgri Klanjca. Rok za završetak radova za koje je nedavno provedeno javno nadmetanje i koji će uskoro započeti je 30. lipanj 2026. godine. Zgrada će dobiti novi sustav toplinske izolacije, grijanje i hlađenje, a zamijenit će se sva stakla, te izvesti potrebni restauratorski radovi.

Na natječaje Ministarstva prometa i Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine za vraćanje komunalne infrastrukture u prvobitno stanje nakon zagrebačkog, odnosno petrinjskog potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU, prijavili smo sanaciju dva klizišta i dvije prometnice ukupne vrijednosti 961.565 eura. Riječ je o jednom od zasigurno najvećih godišnjih ulaganja u uređenje komunalne infrastrukture u povijesti naše jedinice lokalne samouprave. Uređene su nerazvrstane ceste Dol Klanječki – Rakovec u duljini od 420 metara i Klanjec – Florijan u duljini 2.6 kilometara sa svom popratnom infrastrukturom.

Da, sanirana su zahtjevna klizišta Lepoglavec – Harapini i Police – Gašpari, a zbog oštećenja nastalih tijekom radova na nerazvrstanoj cesti u Policama novim asfaltnim slojem presvučena je dionica u dužini od 880 metara. Iz Fonda solidarnosti ukupno smo realizirali radove vrijedne 2.192.470 eura.

Tu svakako treba pridodati i radove na konstruktivnoj obnovi župne crkve s čijeg će tornja uskoro biti skinute posljednje skele i kapele sv. Filipa i Jakova, financirane iz istog Europskog fonda, vrijedne gotovo 3,5 milijuna eura.

Uspješno je realiziran i program održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture. Uz sufinanciranje iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU asfaltirane su ceste Gornje Gredice – Golubić, Gredice – Robert Ivanuš, Klanječka ulica, Novi Dvori –Nikola Babić, Police – odvojak Horvatini.

Županijska uprava za ceste uložila je na našem području 372.000 eura u novi asfaltni sloj na cesti Lepoglavec-Draše te 29.000 eura u sanaciju klizišta u Goljaku.

Uredit će se i Trg mira, a tu su i drugi projekti koji su također važni za grad Klanjec i njegove građane. Možete nam reći nešto više o tome?

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo nam je maksimalan iznos za financiranje programa izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Trga mira u iznosu od 35.600 eura. Urbanističko-participativna studija novog izgleda trga izrađena je nakon anketa i radionica na kojima su građani izrazili svoje želje, ideje i potrebe i njegova rekonstrukcija jedan je od zasigurno najvećih projekata koji nas očekuju u budućem razdoblju.

Ove godine krećemo i s izradom projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade na Trgu Antuna Mihanovića br. 3, koja bi nakon obnove trebala dobiti novu namjenu. U suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom otkupili smo rodnu kuću Antuna Augustinčića koja je potpuno devastirana.

Tu je i ugradnja solarnih elektrana na krovovima gradske zgrade i dječjeg vrtića, projektiranje nogostupa uz cestu Lučelnica-Rakovec, energetska obnova zgrade u našem vlasništvu u kojoj je  katastar, a na katu bismo htjeli urediti gradske stanove.

Analiza podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima 128 hrvatskih gradova svrstala nas je na treće mjesto gradova koji su imali najviše postotno povećanje u povlačenju EU sredstava. To je i nadalje naš cilj i želja da se planirani radovi na gradskoj infrastrukturi sufinanciraju u najvećoj mjeri iz EU fondova ili nacionalnih izvora. Proširujemo Jedinstveni upravni odjel zapošljavanjem projektnog stručnjaka za EU fondove i svakako ćemo biti spremni za buduće natječaje.

Veliku pažnju i brigu posvećujete djeci i mladima, od novčanih potpora za novorođenčad, stipendija do sufinanciranja prijevoza…

Za naš program održavanja i razvoja predškolske djelatnosti u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade potpisan je ugovor vrijedan 54.747 eura, a odobrena sredstva namijenjena su za održivo financiranje potreba Dječjeg vrtića “Kesten”. Zahvaljujući još jednoj uspješnoj poslovnoj godini roditelji djece koja pohađaju gradski vrtić bili su oslobođeni plaćanja vrtića za mjesec prosinac, a troškove je u njihove ime podmirio Grad. Vjerujem da ćemo na isti način uspjeti izaći ususret roditeljima i ove godine.  Kraj 2023. dočekali smo sa 17 novih malih stanovnika, a roditelji su primili i financijsku potporu grada koja iznosi 265,45 eura za prvo dijete, 398,17 eura za drugo, 530,89 eura za treće, a za svako slijedeće dijete potpora se povećava za 132,72 eura. Treba istaknuti i da je jednu obitelj prošle godine razveselila već šesta beba, a svakako veseli doseljavanje novih stanovnika, prvenstveno mladih obitelji s djecom.

Sufinanciramo produženi boravak u školi i odnedavno i pomoćnike u nastavi za učenike s poteškoćama. Žao mi je što se naša škola nije odlučila za pilot projekt cjelodnevne nastave jer vjerujem da je to budućnost našeg obrazovnog sustava.

Sad sufinanciramo linijski prijevoz prema Zaprešiću i to kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave, ali to nije dovoljno. Prometna povezanost, odnosno bolje reći nepovezanost sa Zagrebom i ostalim dijelovima županije velika je kočnica našem gospodarskom i turističkom razvoju, a sasvim sigurno utječe i na demografsku sliku grada. U narednom ćemo razdoblju morati učiniti sve da pokušamo pronaći neko novo rješenje. Sigurni smo da bi mnogi rado odabrali Klanjec kao mjesto stanovanja i svakodnevnog života kada bi na brz i jednostavan način mogli stići do svog radnog mjesta u Zagrebu.

U idućem razdoblju želja mi je da se više posvetimo mijenjanju estetske vizure grada, prvenstveno samog centra i zato idemo s planiranom rekonstrukcijom glavnog gradskog trga, moramo se više posvetiti uređenju novih sportskih sadržaja, dječjih igrališta te izdašnijem poticanju rada civilnog društva koje je, na sreću, jako razvijeno u našem gradu i daje mu osobit pečat.

Što biste za Dan grada poručili svojim sugrađanima?

Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima blagdan sv. Florijana. Siguran sam da imamo razloga biti ponosni na naš mali, ali lijepi grad i njegove vrijedne stanovnike, u kojem se svake godine, uz Dan grada možemo pohvaliti nekim novim projektima koji su ostvareni te imamo razloga biti pozitivni i vjerovati kako ćemo uz zajedništvo koje nas Klanjčane posebno krasi uspješno prevladati svaki izazov. Zahvaljujem ovom prilikom gradskim vijećnicima i svim našim suradnicima na uspješnoj suradnji i od srca pozivam sve sugrađanke i sugrađane, ali i sve brojne prijatelje Klanjca, da tijekom cijeloga svibnja budu s nama i uživaju u brojnim programima koje smo pripremili.

i.belošević/sjever.hr 05.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.