Now Reading:
DVD Varaždin će se, umjesto u gradu, smjestiti u Regionalni centar civilne zaštite, Bosilj: Kao najstarijem vatrogasnom društvu, priliči mu ostati na području Varaždina
Full Article 3 minutes read

DVD Varaždin će se, umjesto u gradu, smjestiti u Regionalni centar civilne zaštite, Bosilj: Kao najstarijem vatrogasnom društvu, priliči mu ostati na području Varaždina

Varaždinska županije u narednom će razdoblju dobiti Regionalni centar civilne zaštite čije je projektiranje započelo krajem prošle godine. Radi se o jednom od strateških projekata Varaždinske županije, a graditi će se na lokaciji u varaždinskom Brezju iza tvrtke Solvis, na zemljištima koja se jednim dijelom nalaze na području grada Varaždina, a dijelom na području općine Gornji Kneginec.

Prvotna zamisao bila je da se Regionalni centar gradi uz istočnu obilaznicu iza tvrtke Gumiimpex, koje je u vlasništvu Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, no ipak je odlučeno da će se graditi na novome mjestu.

Projekt je podržao i Grad Varaždin, uz izdvajanje Javne vatrogasne postrojbe iz Regionalnog centra civilne zaštite te je Grad odlučio nastaviti s projektom izgradnje izdvojenog Centra vatrogasne djelatnosti na prije predviđenoj lokaciji u Varaždinu.

Inače, Javna vatrogasna postrojba svoje prostorije ima u samome centru grada, gdje se ujedno nalaze i prostori Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždin, stoga je logično da se i DVD Varaždin preseli u planirani Centar vatrogasne djelatnosti.

No, novi prostori za DVD Varaždin predviđeni su u Regionalnom centru civilne zaštite, što pokazuju i planovi novog centra.

Za komentar smo upitali i varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja koji nam je rekao kako je Centar vatrogasne djelatnosti trenutno u fazi projektiranja, za što su osigurana i sredstva, te da će pozicija planiranog Centra omogućiti vatrogascima i svim ostalim službama pristup svim lokacijama u gradu u skladu s visokim standardima koji se moraju zadovoljiti prilikom intervencija.

– S druge pak strane, Regionalni centar Civilne zaštite, prema meni dostupnim informacijama, bit će smješten van teritorijalnih granica grada Varaždina. Zbog takvog smještaja neće biti pogodan i ne dolazi u obzir za smještaj Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Ista logika trebala bi važiti također za DVD Varaždin koje je organizirano kao udruga. Međutim, ako zbog ničeg drugog, a ono zbog tradicije kao najstarijem vatrogasnom društvu priliči ostati na području Varaždina – poručio je gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako Grad Varaždin usko surađuje sa Javnom vatrogasnom postrojbom u pripremi projekta Centra vatrogasne djelatnosti.

– Zbog imperativa što kraćeg vremena izlaska vatrogasaca na intervencije, što je presudno u hitnim situacijama, zakonskih, prostornih i prometnih uvjeta, neupitan je smještaj varaždinskih vatrogasaca u novi centar koji će biti na području jedinice lokalne samouprave koja im je osnivač, a to je Grad Varaždin – rekao je gradonačelnik Bosilj.

n.p.bajz/sjever.hr

05.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.