Now Reading:
U Konjščini otvoren Sajam pri starom gradu, na srednjovjekovni sajmeni dan stigao i predsjednik Zoran Milanović
Full Article 4 minutes read

U Konjščini otvoren Sajam pri starom gradu, na srednjovjekovni sajmeni dan stigao i predsjednik Zoran Milanović

Prikaz starih zanata i običaja, bitka s Turcima, dvoboji vitezova, gađanje lukom i strijelom, renesansni plesovi, žongleri, radionice, starinske igre, bogata gastronomska ponuda… Sve to moguće je vidjeti i doživjeti na 15. Sajmu pri starom gradu u Konjščini u organizaciji Udruge grofovije Konjski, koji je u subotu, 4. svibnja, otvorila općinska načelnica Anita Curiš Krok. Manifestacija traje dva dana, 4. i 5. svibnja.

Načelnica je pozdravila predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je u subotu prisustvovao manifestaciji, ali i sve koji su došli na Sajam.

– Ovaj je događaj za našu općinu Konjščinu vrlo bitan jer predstavlja kulturu i povijest koju mi kao Općina podržavamo i njegujemo jer nam je bitna i u našoj turističkoj ponudi. Zahvaljujem Udruzi grofovije Konjski, ali i svim našim lokalnim udrugama koje sudjeluju u pripremi hrane i u osiguranju te u svemu drugome što je potrebno za organizaciju ovakvog događanja, a veliko hvala i našoj Vatrogasnoj zajednici – kazala je načelnica, dodavši da se bitka s Turcima ovdje dogodila prije 479 godina točno na današnji dan.

Na veliko opće zadovoljstvo, najavila je ujedno da uskoro kreće rješavanje projektno-tehničke dokumentacije za uređenje dvorca, jedine takve utvrde u istočnom dijelu Zagorja.

– Danas imate priliku vidjeti brojne stare zanate, brojne goste koji će i oživjeti tu bitku s Turcima. Evo, kako je neki dan rekao gospodin iz Udruge Zlatni kalež iz Stubice, „bilo nas je malo, ali smo srčani”. Takvi smo mi Konjščani uvijek, srčani i uvijek želimo dobrodošlicu svima koji nam dođu i nadam se ćete doći i sljedeće godine – poručila je načelnica Curiš Krok.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da treba podržati napore da se dvorac obnovi do kraja i da mu se dade samoodrživa namjena.

– Mi smo naučeni da su naši dvorci kurije, utvrde građene na bregima, a ovdje je u nizini i građena je zbog zaštite i prodora Turaka. Nažalost, ovu bitku smo izgubili, ali jedna tradicija i povijest je ostala, tako da napori Općine da se preko Ministarstva kulture i medija i europskih sredstava obnovi dvorac do kraja i da mu se dade namjena koja bi bila samoodrživa, je nešto što treba podržati. Ovdje postoji mogućnost da se predstave stari zanati, da OPG-ovi izlože svoje proizvode i ovo je lijepa priča kao dodatna turistička ponuda našim hotelima koji generiraju najveći broj smještaja – kazao je župan Kolar.

Sajam starih zanata i običaja

Sajam pri starom gradu u Konjščini sajam je starih zanata i običaja koji prikazuje život u srednjovjekovnom vojnom taboru. Cilj je njegovanje tradicije i kulturne baštine te oživljavanje načina života stanovnika oko Starog grada Konjščine u vrijeme bitke s Turcima 4. svibnja 1545. godine, bitke koju je predvodio Nikola Šubić Zrinski.

Pripremljen je tako bogat program koji oživljava srednjovjekovni sajmeni dan, stare zanate, pjesme i plesove, predstave i viteški turnir uz pravo nadmetanje vitezova, a za građanstvo su u pripremi zanimljive radionice i natjecanja, i to za sve generacije, od najmlađih do onih nešto starijih.

Dodajmo još da je manifestacija međunarodnog karaktera, a sudjeluju, među ostalima, Vitezovi Zlatnog kaleža, Red Ružice grada Orahovice, Viteški red Sveti Nikola-Varaždin, Udruga Sveti Juraj-Đurđevac, Streličari Krvavog mosta, Red Srebrnog zmaja, Vitezovi Zelingradski, Ženski vokalni sastav KUŠLEC Konjšćina, Udruga grofovije Konjski, Lidija Gašpar, Plesna skupina KONTEA, Plesna skupina Šeherezade-Zagreb, Kulturno društvo igralska skupina Gašperja Lambergarja-Bled, Udruga Cirkultura-Zagreb, Dubovački streličari – Karlovac, Red Zlatnog hmelja, Keglevićeva straža, Ružin krug, Plesna skupina Vrbovec, Plesna skupina Šaleška gospoda-Velenje, Društvo cesarsko-Kraljevi Ptuj i mnogi drugi.

Općina Konjščina glavni je pokrovitelj Sajma.

sjever.hr
04.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.