Now Reading:
“S Ivanom kroz svijet bajki”: Projekt osnovnoškolaca podržala Općina Sračinec
Full Article 2 minutes read

“S Ivanom kroz svijet bajki”: Projekt osnovnoškolaca podržala Općina Sračinec

Ove godine kulturna javnost i obrazovni sustav Republike Hrvatske obilježavaju, različitim manifestacijama, natječajima, znanstvenim skupovima i izložbama, jedinstveni jubilej – 150. obljetnicu rođenja najpoznatije spisateljice dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić.

Osnovna škola Sračinec pridružila se ovom velikom obilježavanju osmislivši vlastiti školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Voditeljica projekta je prof. Snježana Tramburovski, a suradnice i suvoditeljice na projektu su prof. Anita Prester i magistra likovne pedagogije Dora Bakek.

Kvaliteta škole nastoji se osnažiti u segmentu poticanja čitanja

Unatrag pet godina OŠ Sračinec, u sklopu Tima za kvalitetu, radi na kategoriji kvalitete Poticanje čitanja. Na početku svake školske godine u Školski kurikulum unose se kategorije kvalitete, osmišljeni sadržaji, razvojni ciljevi, aktivnosti i ljudi koji bi trebali voditi te programe.

Ove školske godine 2023./24. ideja poticanja čitanja postala je temelj za školski projekt „ S Ivanom kroz svijet bajki“. Osmišljene su brojne aktivnosti koje su započete u rujnu 2023., a planira ih se završiti s jedinstvenom izložbom i digitalnom knjigom na kraju nastavne godine.

Suradnja s Općinom Sračinec

U ovom projektu općina Sračinec pomogla je financijskom podrškom u najmu autobusa za 50 učenika i njihove tri učiteljice pratiteljice. Najaktivniji učenici u procesu projekta od 6. do 8. razreda prisustvovali su terenskoj nastavi u Ogulinu u Ivaninoj kući bajki, istražujući kroz interaktivni postav muzeja i radioničke aktivnosti sve o Pričama iz davnine, o autobiografiji IBM, ali i o povijesti pričanja bajki, o teoretskom pristupu tumačenja uloga bajki u odgoju djece, životu zajednice te posebno o autorima koji su svojim pisanjem ostavili trag u svjetskoj književnosti.

Znanje koje su prikupili tijekom nastavne godine ovdje su imali priliku produbiti na uzbudljiv, zabavan i interaktivan način te istraživačkim pristupom rješavanja problema pokazati kako samostalno mogu koristiti svoja znanja i vještine.

Do kraja nastavne godine sudionici projekta predstavit će rezultate svojih aktivnosti (plakate, stripove, animacije, tekstove, kostimografske uratke na hrvatskom i engleskom jeziku) na zajedničkoj izložbi koju će popratiti i digitalna knjiga.

sjever.hr/sracinec.hr
03.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.