Now Reading:
Povodom VRO Bljesak ispred spomenika Rudolfu Perešinu zapaljene svijeće, održana i promocija knjige“ Tragovi na modrom nebu“, autora Ivana Mustača
Full Article 2 minutes read

Povodom VRO Bljesak ispred spomenika Rudolfu Perešinu zapaljene svijeće, održana i promocija knjige“ Tragovi na modrom nebu“, autora Ivana Mustača

U Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici,  u četvrtak je položen vijenac i zapaljene su svijeće povodom obilježavanja 29. obljetnice Vojno redarstvene akcije Bljesak i u sjećanje na Rudolfa Perešina, čiji je avion oboren 2. svibnja 1995. godine.

Uz načelnika Jasmina Krizmanića u delegaciji su bili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Ljerka Perešin,  predsjednik općinskog vijeća općine Gornja Stubica  Ivan Bigec, upravitelj župe Sv. Jurja Mučenika vlč. Nikola Jurković, tajnik Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica Stjepan Lešković,  te članovi udruge UBDR  Sveti Juraj koji su vijenac i položili.

Podsjećamo, Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Njegov avion MIG21 oborile su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine. Imao je 37 godina.

Rudi će ostati zapamćen u hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća u Spomen parku Rudolfa Perešina, u prostorima  restorana Rody u Gornjoj Stubici  održana je promocija knjige“ Tragovi na modrom nebu“, autora Ivana Mustača.  Prema riječima autora knjige, knjiga je napravljena  da se ne zaborave ljudi koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Najprije je skupio materijal za izložbu pa je zatim napravio i knjigu, te  tako zaokružio cjelinu.  Autor knjige  i sam je želio postati pilot,  ali nije uspio, stoga im je svima na ovaj način htio odati počast. 

Promociji knjige  prisustvovali su načelnik Jasmin Krizmanić, župan, Željko Kolar, Ljerka Perešin, predsjednik općinskog vijeća Ivan Bigec, te članovi  braniteljskih udruga i drugi dragi gosti.

sjever.hr 03.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.