Now Reading:
Praznik rada u Čakovcu bogat događanjima, otvorena gljivarska staza i održan prvi Štefanski pušlek
Full Article 2 minutes read

Praznik rada u Čakovcu bogat događanjima, otvorena gljivarska staza i održan prvi Štefanski pušlek

Iako je Međunarodni praznik rada dan kad mnogobrojni sugrađani odlaze na grah ili roštilj, ove srijede nije nedostajalo ni drugih događanja.

Naime, u šumi Balogovec kod Mačkovca Gljivarsko društvo „Smrčak“ iz Čakovca otvorilo je edukativno-poučnu gljivarsku stazu. Na postavljenih 16 ploča stavljene su fotografije gljiva koje se mogu pronaći u našim šumama te njihov opis uz naravno podatke o tome jesu li sigurne za jelo.

Poučna staza uređena je uz prostore koje već gotovo trideset godina koristi Gljivarsko društvo „Smrčak“, te je dio njihovih planova. Kako je predstavljajući ovaj projekt okupljenim gljivarima, ali i prijateljima prirode, rekao predsjednik Gljivarskog društva „Smrčak“ Marijan Sabolić, ideja je da građani, ali i učenici, imaju mjesto gdje u prirodi mogu naučiti nešto o gljivama. Ovo je tek početak, rekao je Sabolić, jer namjeravaju postaviti 40-ak tabli.

Otvaranju staze i prigodnom druženju nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koja je tom prilikom istaknula da treba više ovakvih projekta, koji će svima, a posebno školskoj djeci, prezentirati naše prirodne ljepote te im omogućiti da se upravo u šumi, prirodnom staništu gljiva, uče o njima. Stoga je odlično što su gljivari već kontaktirali međimurske osnovne škole i što postoji interes da dio terenske nastave iz biologije obave upravo ovdje, rekla je čakovečka gradonačelnica.

Naravno, okupljanje je bila prilika za druženje, sportske igre i obilazak šume Balogovec.

U Štefancu pak je u organizaciji KUD-a „Šafran“ održan 1. Štefanski pušlek. Red plesa, pjesme i igrokaz gotovo dva sata uveseljavali su publiku okupljenu u tamošnjem društvenom domu. KUD „Šafran“ nedavno je pokrenuta udruga, a ukoliko se po jutru dan poznaje, Štefanec i Čakovec dobili su još jedno društvo koje će obogaćivati i oplemenjivati društveni život.

Nakon programa sudionici i publika nastavili su druženje uz piće, roštilj i prvomajski grah.

sjever.hr

02.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.