Now Reading:
Matija Posavec (NSP) prvi političar koji javno zaziva nove izbore: Nema šanse da dam podršku većini s HDZ-om, neću iznevjeriti volju birača
Full Article 4 minutes read

Matija Posavec (NSP) prvi političar koji javno zaziva nove izbore: Nema šanse da dam podršku većini s HDZ-om, neću iznevjeriti volju birača

Još uvijek traju pregovori oko sastavljanja nove Vlade RH, odnosno konstituiranja Hrvatskog sabora, a mnoge su oči usmjerene prema iznenađenju nedavnih parlamentarnih izbora – Nezavisnoj platformi Sjever koja je osvojila dva mandata, a na čijem je čelu međimurski župan Matija Posavec.

Nedavno je Posavec izjavio da bi bilo najbolje da se ide na nove izbore, a to je stajalište ponovio i u četvrtak u Čakovcu.

-Nezavisna platforma Sjever je čvrsto na stavu kako je to bilo prije izbora, za vrijeme kampanje, nakon izbora, kako je danas i kako će biti sutra. Dakle, ukoliko se formira vlada lijevog centra, mi ćemo tu vladu, odnosno parlamentarnu većinu podržati, međutim sve manje su šanse za to, svatko ima nekakve uvjete. Ja sam neki dan rekao da je možda najbolje da idemo u nove izbore, dakle ništa dramatično, ništa neviđeno u nekim drugim zemljama koje su bolje ili lošije od nas. Ovako je situacija, svatko može sa svakim i nitko ne može sa nikim, teško se može slagati matematika, onda se hvataju pojedinačni zastupnici i jednostavno se stvara ta jedna atmosfera koja nije niti ugodna, niti lagodna. Imamo određene rokove konstituiranja Sabora, pa ako to ne uspije imamo druge rokove, ali velim, ako ništa drugo ne uspije, mislim da su novi izbori nešto što bi i većina građana podržala u ovoj situaciji– rekao je Posavec.

Novinare je zanimalo i bi li , s obzirom da je DP u kampanji nastupao s izrazito antihadezeovskih pozicija te da su čak ponijeli kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića, suradnja HDZ-a i DP-a bila svojevrsna prevara birača.

-Prije svega, odnos između Domovinskog pokreta i HDZ-a u ovim pregovorima i je takav kakav je, oni moraju odlučiti i biti odgovorni prema svojim biračima, prije svega jer politika ne završava izborima. Politika se nastavlja sutra, za šest mjeseci godina u dana biće neki drugi izbor i ukoliko oni pristanu na određene uvijete, i jedni i drugi, ukoliko se uspiju dogovoriti, ja im želim svu sreću – odgovorio je čelnik NPS-a.

Na pitanje je li točno da lijevoj opciji ne daje praktički više nikakve šanse za formiranje tzv. antikorupcijske platforme u saboru, rekao je da nije tako, ali da su šanse ipak sve manje, što se vidi iz dana u dan.

-Parlamentarna većina je matematika. Vi morate skupiti 76 ruku da izaberete predsjednika Sabora, odnosno da formirate vladu, a vidimo da svako ima nekakve uvijete gdje ne može s ovim, ovaj s onim. Jednostavno, očito to sve skupa se udaljava od one početne točke – istaknuo je Posavec.

Novinari su inzistirali na konkretnom odgovoru o mogućoj suradnji s NPS-a i HDZ-a koja bi, istaknuli su, za sjeverni dio Hrvatske mogla donijeti neke beneficije, no šef Nezavisne platforme Sjever ostao je pri svome.

-Ako pratite moju osobno politički život posljednjih deset godina, on je vrlo jasan i čist, vrlo iskren i ono što govorim, pa koliko god taj teži put bio, on je takav da je u korelaciji s očekivanjima i voljom birača. Sjetite se 2017. godine kad je HNS ulazio u policiju sa HDZ-om, ja sam bio tada predsjednik središnjeg odbora HNS-a, građani ovdje to nisu podržali, ja sam izašao iz stranke i na izbore išao potpuno samostalno. Naprosto želim stvarati jednu snažnu regionalnu opciju koja će biti u kraju koji je najproduktivniji, najrazvijeniji, koji nije imao pažnju ne samo ove, nego i svih dosadašnjih vlada i to je moje političko djelovanje – naglasio je Posavec.

-Ako biram hoću li iznevjeriti očekivanja birača i da li ću možda ići lakšim putem, a ne težim, onda ću uvijek birati da idem težim putem, ali da ne iznevjerim volju birača i vidite i po svim rezultatima izbora da to birači ovdje na sjeveru Hrvatske itekako znaju- kazao je Matija Posavec potvrdivši još jednom da „nema nikakve šanse da svoju ruku da HDZ-u”.

a.kučić/sjever.hr
02.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.