Now Reading:
U Novom Marofu obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”
Full Article 2 minutes read

U Novom Marofu obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je u Novom Marofu obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”. Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predsjednik Gradskoga vijeća Mladen Benjak, gradski vijećnici, delegacija Policijske postaje Novi Marof i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Novog Marofa, ali i drugih dijelova Varaždinske županije.

Gradonačelnik Jenkač tom je prigodom rekao da se Novi Marof i njegovi građani uvijek prisjećaju onih koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali svoju mladost, snove i živote.

Taj 1. svibnja 1995. godine za sve nas veliki je datum. Tada je započela akcija „Bljesak”, zahvaljujući kojoj smo oslobodili veliki dio hrvatskog teritorija. Ta je akcija pokazala snagu i odlučnost ne samo hrvatske vojske već i hrvatskog naroda. U tom trenutku Hrvatske je već bila priznati i poznati politički čimbenik jer do „Bljeska” možda ne bi niti došlo, da nas u svemu tome nije podržala i međunarodna zajednica – rekao je Jenkač potvrdivši važnost obilježavanja ovakvih značajnih povijesnih datuma, ali i prisjećanja svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje samostalne Hrvatske.

Povijest je učiteljica života. Stoga ne smijemo zaboraviti gdje smo bili i kako smo živjeli prije nepunih 30 godina – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U ovoj operaciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

sjever.hr 01.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.