Now Reading:
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Budinščina: Realizirano je mnogo projekata, od Gerontološkog centra, opremanja dječjeg vrtića, izgradnje igrališta do asfaltiranja cesta 
Full Article 7 minutes read

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Budinščina: Realizirano je mnogo projekata, od Gerontološkog centra, opremanja dječjeg vrtića, izgradnje igrališta do asfaltiranja cesta 

U srijedu je održan središnji program obilježavanja Dana općine Budinščina, svečana sjednica Općinskog vijeća. Listu uzvanika predvodio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a okupljanje na svečanoj sjednici bila je prilika da se predstave svi uspješni projekti u posljednjih godinu dana, ali i najave novi u vremenima koja dolaze.

Moramo voditi brigu o ravnomjernom razvoju svih naselja na području općine. Osluškujemo potrebe, ideje i želje naših sumještana te ih sukladno mogućnostima ugrađujemo u stavke proračuna. Izvornim proračunskim prihodima teško bi se potrebe zadovoljile, međutim, pronalazimo i druge izvore financiranja projekata putem prijava na natječaje EU fondova, ministarstava i LAG-a,  a sve s ciljem stvaranja boljeg okruženja i uvjeta života za naše sumještane – istaknuo je u uvodu Radovan Hercigonja, načelnik Općine Budinščina, osvrnuvši se pritom na najvažnije projekte realizirane u proteklih godinu dana.

Nakon dovršetka dječjeg vrtića, još je jedan kapitalni projekt uspješno realiziran. Riječ je o Gerontološkom centru Zajezda, koji je koštao 1.627.000 eura, a za koji je 85 posto iznosa osigurano  putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Općina Budinščina je vlasnik objekta i opreme, a Centar će djelovati kao zasebna organizacijska jedinica Gradskog društva Crvenog križa Krapina, koja će pružati izvaninstitucionalne usluge u službi podrške u zajednici. Centar će omogućiti ranjivim skupinama uslugu dnevnog boravka u svojim prostorima i pružanje pomoći u kući – objasnio je Hercigonja.

Općina nije zapostavila niti druge potrebe svojih mještana. Tako su u 2023. godini završeni radovi na asfaltiranju dviju dionica nerazvrstanih cesta u naselju Budinščina. Sanirano je i klizište na groblju Sveti Križ, a rekonstruirana je i javna rasvjeta u Budinščini. Na prostoru dječjeg vrtića izgrađeno je igralište za što je osiguran iznos od 48.500 eura. Značajni iznosi uloženi su u programe redovnog održavanja javne i komunalne infrastrukture, kao i u financiranje dječjeg vrtića za što je u proračunu osiguran iznos od gotovo 216.000 eura.

Općina Budinščina nije zapostavila udruge građana čiji članovi svoje slobodno vrijeme, energiju i sredstva stavljaju u službu čuvanja naše kulture i baštine, promoviraju kulturno-umjetničko stvaralaštvo, unapređuju i razvijaju sportske te rekreacijske aktivnosti s djecom i mladima, rade na zaštiti prirode i okoliša te očuvanju imovine i dobara. Za njihove potrebe izdvojili smo nešto više od 79.000 eura – rekao je Hercigonja.

Mnogo je i planova. Dio je vezan za pripreme uz početak rada Gerontološkog centra Zajezda. Nastavit će se i s opremanjem i modernizacijom Dječjeg vrtića Budinščina. Modernizirat će se i dio nerazvrstanih cesta, a gradit će se i pristupne površine za OŠ Budinščina.

Tu je i projekt uvođenja širokopojasnog interneta koji se provodi zajedno s Gradom Zlatarom te općinama Hrašćinom i Konjščinom. Za projekt rekonstrukcije i dogradnje Vatrogasnog doma u Budinščini imamo svu potrebnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu te samo čekamo raspisivanje natječaja putem nacionalnog ili europskog fonda – rekao je načelnik Hercigonja, zahvalivši pritom svim suradnicima te institucijama koji su na bilo koji način bili uključeni u pripremu i provedbu projekata.

Okupljene je pozdravio i čestitao Dan općine i blagdan sv. Josipa radnika, hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

– Prije proslave smo obišli Gerontološki centar, stvarno je impresivan i svaka čast. Znam koliko je rada i organizacije s vaše strane uloženo kako bi se to podiglo i izgradilo. To je slika i naličje naše Hrvatske danas, onoga što imamo i onoga što možemo ostvariti uz ovakav sustav vlasti i angažman ljudi kao što ste vi i vaši suradnici. Dakle, to je zdanje na brijegu u Zajezdi, na mjestu gdje je prethodno bila stara škola, a do nje još starija škola koja samo što se nije srušila i onome tko je vlasnik bi trebalo za to ispostaviti račun, jer to tako ne može i ne smije biti. Međutim pored je potpuno novo zdanje, lijepo i opremljeno uglavnom uvoznom opremom. To sve košta 1,6 milijuna eura i to je ogroman novac. U principu tu dolazimo do kraja onoga što se može dobiti iz europskih fondova i oni nas neće obogatiti – istaknuo je Milanović i dodao kako će se zaraditi rastom izvoza od proizvodnje, na onaj najjednostavniji bazičniji način.

– Tako to rade Krapinsko-zagorska županija i Međimurska, Varaždinska i onda Istarska. Dakle na temelju rada i ulaganja, plasmana i prodaje proizvoda u Njemačku, Italiju i Zapadnu Europu i ulaganja tih novaca u vlastitu potrošnju i u proizvodnju, jedino se tako možemo razvijati – napomenuo je hrvatski predsjednik i kazao da se Općina Budinščina nastavi i dalje tako razvijati.

– Ja vas pratim stjecanjem određenih okolnosti već 30 godina, dolazim često u ovaj kraj i veselim se kraju gdje su osobne i političke razlike između političkih stranaka najmanje – zaključio je Milanović.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Budinščina Dijana Margetić je istaknula da je težnja općinskog vodstva stvaranje uvjeta za bolji život i ostanak obitelji na ovim bregima.

Samo aktivnim zalaganjem u pripremi i realizaciji razvojnih projekata moguće je postići napredak zajednice. Tako smo i mi u ovoj našoj maloj Općini uspjeli unatrag nekoliko godina završiti velike projekte – poručila je Margetić, zahvalivši se svim vijećnicama i vijećnicima, koalicijskim partnerima i oporbi, na odlukama i projektima koji su omogućili stvaranje ljepšeg i ugodnijeg mjesta za život.

U ime gradonačelnika i načelnika obratila se gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

 – S općinom Budinščina, Grad Zlatar ima nekoliko zajedničkih projekata, jer je iznimno važno zajedno surađivati kako bi se istočni dio Zagorja što više razvijao – rekla je Auguštan Pentek.

Gradonačelnica Zlatara Auguštan-Pentek ujedno je zahvalila načelniku što je prepoznao inicijativu za spajanje u jednu Turističku zajednicu – Zlatni istok Zagorja.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je pohvalio projekte i uspjehe koje općina ima, posebice u povlačenju EU sredstva. Zaželio je općini da nastavi ti putem, a što se tiče županijskih projekata najavio je ulaganje u objekt osnovne škole kao i u objekt Doma zdravlja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek čestitao je načelniku na svemu što je napravio u ovom mandatu i siguran je da je u njemu, i nakon 5 mandata, dovoljno snage, energije i političke iskre da iduće godine ide i po šesti mandat.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu prigodnih priznanja i nagrada. Tako je Plaketa Općine Budinščina dodijeljena Streličarskom klubu Budinščina za poseban doprinos u promociji Općine i za iznimne rezultate na sportskim terenima. Zahvalnica je uručena klupskom treneru Draganu Posavcu za izniman i predan doprinos u radu s djecom, promociju streličarstva i postignute rezultate na juniorskom kupu u Sofiji u Bugarskoj. Također, posebno priznanje predano je streličaru Maksu Posavcu, koji je u sastavu reprezentacije Hrvatske nastupio na juniorskom kupu u Sofiji, gdje je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio 9. mjesto, dok je u mješovitom paru s Hanom Arapović bio brončani.                                            

Općinska Plaketa dodijeljena je i Mažoretkinjama Budinščine za poseban doprinos u promociji Općine Budinščina te za promicanje dobrobiti i prava djece. Zahvalnice su dobile trenerice Ana Hercigonja, Ana Bejuk i Petra Kocman. Priznanja su primile i sve mažoretkinje koje su nastupile na natjecanju Europa Grand Prixu, internacionalnom natjecanju u mažoret plesu u Banjoj Luci. Nagrađene su: Tihana Ričko, Leona Pučak, Karla Pučak, Maja Bejuk, Tea Babok, Mihaela Prepolec, Lorena Keliš, Darija Ričko, Nina Zajec, Lucija Bejuk, Gita Keliš i Samanta Kovačić.

Prije svečane sjednice predsjednik Milanović je u društvu načelnika Hercigonje obišao novoizgrađeni Gerontološki centar u Zajezdi.

sjever.hr 01.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.