Now Reading:
Međunarodni je praznik rada. Znate li zašto se danas tradicionalno jede grah?
Full Article 2 minutes read

Međunarodni je praznik rada. Znate li zašto se danas tradicionalno jede grah?

Prvi svibanj je Međunarodni praznik rada koji se slavi u mnogim različitim kulturama diljem svijeta. To je dan jedinstva, zajedništva i ponovnog rođenja. Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a petero je radnika osuđeno na smrt, prenosi vecernji.hr.

Kako se slavi danas? Praznik radnika je dan kada se radnici odmaraju od svojih uobičajenih poslova. Prilika je to za kampanju za radnička prava, solidarnost s drugim radnicima i slavljenje postignuća radnika diljem svijeta.

Međunarodni praznik rada je državni praznik u preko 80 zemalja svijeta. Iako se obilježava u brojnim državama svijeta 1. svibnja, postoje različitosti. U Velikoj Britaniji i Irskoj ovaj praznik nije određen na 1. svibnja, nego se obilježava prvog ponedjeljka u svibnju.

Zašto se jede grah? Grah se dijeli svim ljudima kao simbol pravog radničkog jela. Naime, grah je oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60% ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/vecernji.hr 01.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.