Now Reading:
KUMROVEC: Na Mostu prijateljstva još jednom dokazano neraskidivo prijateljstvo mještana s jedne i druge strane Sutle
Full Article 4 minutes read

KUMROVEC: Na Mostu prijateljstva još jednom dokazano neraskidivo prijateljstvo mještana s jedne i druge strane Sutle

Po 17. puta zaredom održano je prvomajsko druženje na Mostu prijateljstva “Gmajna-Kunšperk” u organizaciji Općine Kumrovec i Općine Bistrica ob Sutli koja je ponovo spojila veliki broj mještana s jedne i druge strane Sutle u iskrenom prijateljstvu i druženju.

Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt, govoreći o 17. susretima na Mostu prijateljstva, događaju koji će uskoro ući u punoljetnost, naglasio je kako je ovo dokaz da je Sutla uvijek spajala i da je tome tako dokazuje i veliki broj ljudi koji se odazvao.

-Ovo je jedna dobra priča između Bistrice ob Sotli i Kumrovca. To bi trebala biti poveznica između svih mjesta u Sloveniji i Hrvatskoj da se više surađuje i druži. Imamo dobre zajedničke projekte preko mnogih mjera i programa i to je ono dobro što je Schengen donio Hrvatskoj – kazao je Šplajt dodajući da je ulazak u Schengen doprinio gospodarskom razvoju Hrvatske te se to posebice odnosi na krajeve iz granicu. Kao jedini problem naveo je žilet-žice ali očekuje da će se i taj problem u bliskoj budućnosti riješiti.

Na novinarsko pitanje oko kumrovečke pruge očekuje da će se i na tom pitanju stvari pokrenuti nabolje. Naveo je da je krenulo projektiranje, da obnova te pruge može puno toga dobroga donijeti krajevima s obje strane granice i kako se neće odustati od tog projekta.

Druženje nije propustio ni župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio da su međusobni odnosi lokalnog stanovništva s jedne i druge strane Sutle uvijek bili odlični.

-Jedan od primjera je kada se stavljala žilet-žica da je bilo otpora i jedne i druge strane. Kada gledate odnose uz cijelu granicu vidi se da posvuda vidljivo jedno veliko prijateljstvo i suradnja – rekao je Kolar dodajući da je jako dobra suradnja i na području zajedničkih projekata.

Govoreći o problemu kumrovečke pruge Kolar je rekao da je na sastanku sa još uvijek aktualnim ministrom Olegom Butkovićem bilo dogovoreno da će se preko kredita Europske banke za obnovu u razvoj dio sredstava iskoristiti za revitalizaciju ali se od toga odustalo.

-Promijenjena je odluka odnosno da će se samo dio sredstava utrošiti za projektiranje. Poručujem da nećemo odustati od tog projekta i ako to ne razumije ovaj ministar onda će to razumjeti neki drugi – završio je Kolar.

Načelnica Općine Zagorska sela, Ksenija Krivec Jurak, za Sutlu je rekla da je simbol prijateljstva, zajedništva i snage.

-Ovakvi susreti su neprocjenjive vrijednosti jer sve što radimo, sve što gradimo ima svoj vijek a naša druženja, naša prijateljstva su ono što nosimo u vječnost. Zato su ovakvi trenuci neprocjenjivi. Zato mi u Zagorskim Selima njegujemo isto tako tradiciju druženja uz rijeku Sutlu. Nadam se da će i vlasti prepoznati značaj ovog zajedništva nas sa lokalne razine i da će napokon ta naša Sutla zablistati te da će se čuti naši vapaji kako bi se krenulo u čišćenje korita rijeke – rekla je Krivec Jurak držeći da je to važno i sa aspekta zaštite okoliša, poljoprivrede te turizma.

Načelnik Bistrice ob Sotli, Franjo Debelak, rekao je da se nikada nije dozvolilo da bi Sutla razdvajala Hrvatsku i Sloveniju već da se radi na zajedničkim projektima, druženju, povezivanju i da se to nikada neće promijeniti. Naveo je da obje strane imaju iste demografske probleme i da bi revitalizacija pruge pomogla u rješavanju tog problema. Zaključio je da možda ima više sluha za rješenje tog problema sa hrvatske nego slovenske strane.

s.kalajdžija/sjever.hr 30.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.