Now Reading:
Kod Križa branitelja u Varaždinu obilježena obljetnica VRO „Bljesak”, nagovještaj „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij
Full Article 3 minutes read

Kod Križa branitelja u Varaždinu obilježena obljetnica VRO „Bljesak”, nagovještaj „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij

Dan uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak”, u utorak su izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu odala počast svim poginulim, preminulim te nestalim hrvatskim braniteljima.

Podsjetimo, akcija „Bljesak”, vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije Republike Hrvatske, započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Nakon gotovo četiri godine okupacije Okučani su oslobođeni.

Tijekom akcije, Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Delegaciju Varaždinske županije predvodio je župan Anđelko Stričak koji je podsjetio da se ove godine obilježava 29. obljetnica redarstvene operacije „Bljesak”.

-U njoj su, kao i u svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale i varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje, nakon same operacije, vodile brigu o sigurnosti svih koji su se nakon te operacije zatekli na tom području. Kao što vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana – kazao je župan Stričak.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava „one najveće koja je uslijedila”.

-”Bljesak” je bio nagovještaj velike „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u „Bljesku” koji su tada dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske. Hvala svim obiteljima i svima onima koji su u to vrijeme bili u toj akciji. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je krenula ta akcija, a na ovaj način odajemo počast svim zaslužnima za tu akciju – rekao je Marković.

a.kučić/sjever.hr
30.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.