Now Reading:
U Krapini obilježen Europski i Svjetski tjedan cijepljenja: „Važno je ukazati na značaj cijepljenja u prevenciji bolesti“
Full Article 3 minutes read

U Krapini obilježen Europski i Svjetski tjedan cijepljenja: „Važno je ukazati na značaj cijepljenja u prevenciji bolesti“

Od 24. do 30. travnja se obilježava Europski i Svjetski tjedan cijepljenja i na neki način se prezentira važnost cijepljenja kao javno-zdravstvene intervencije i prikazuju se aktivnosti koje se provode tijekom tog tjedna.

Tjedan cijepljenja je u ponedjeljak obilježen i na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Marina Stanković Gjuretek rekla je kako su neke od aktivnosti već provedene, neke su u tijeku i odvijat će se tijekom ovog tjedna.

– To su radio emisije edukativnog karaktera koje su namijenjene cjelokupnom stanovništvu vezane za važnost cijepljenja, zatim edukacija naših budućih zdravstvenih radnika, završnih razreda Medicinske škole Bedekovčina i Pregrade koje će se odvijati tijekom ovog tjedna. Također je u planu u svibnju ili početkom lipnja, edukacija putem webinara za liječnike s temom o cijepljenju, a isto tako, u planu je od jeseni početi s temom cijepljenja u edukaciji trudnica na trudničkim tečajevima – istaknula je Gjuretek.

Cilj je da akcije budu planirane, sveobuhvatne, da obuhvaćaju cijelo stanovništvo i da se ukaže na značaj cijepljenja u prevenciji bolesti.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović kazala je kako je prvo pravo cijepljenje uvedeno u 18. stoljeću, a evo nažalost unazad 50 godina su još u Hrvatskoj bili slučajevi mnogih obitelji koje su imale slučajeve smrti djece od tetanusa, hripavca, difterije.

Danas su to hvala Bogu zaboravljene bolesti, upravo isključivo zahvaljujući cijepljenju, a naravno da treba kontinuirano podsjećati i pokušati objasniti osobama koje se protive cijepljenju zašto je ono bitno. Teško je pristati na nekakvu liječničku intervenciju ako nemate realnog neprijatelja oko sebe – naglasila je Mahmutović.

Dodala je kako postoje obvezna i preporučena cjepiva.

Obveznih cjepiva u našem programu imamo 11, ali to nisu sve doze koje primimo jer trebamo obnavljati naš imunitet koji stječemo cijepljenjem. Neka cjepiva ne drže doživotno, pa trebamo primiti i booster doze i zahvaljujući cijepljenju protiv tih 11 bolesti više nemamo od njih oboljenja – napomenula je Mahmutović.

Na obilježavanju Tjedna cijepljenja bila je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

To je izuzetno važna javno-zdravstvena mjera. U ovom Tjednu obilježavanja važno je reći da smo zbog cijepljenja iskorijenili mnoge bolesti, od koji se u povijesti umiralo i jako teško obolijevalo. Tako da danas više ne govorimo o difteriji, rubeoli, ospicama, dječjoj paralizi i drugim bolestima. Tuberkuloza je isto tako smanjenja na najmanju moguću mjeru. Koliko je važno cijepljenje smo imali prilike vidjeti i prije nekoliko godina kad smo imali epidemiju Koronavirusa – kazala je zamjenica župana i osvrnula se na to kako je Krapinsko-zagorska županija, što se tiče obuhvata cijepljenja školske djece na 95 posto

– To je izuzetno visok postotak zahvaljujući predanom radu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u educiranju i informiranju naših ljudi. Prosjek Hrvatske je za cijepljenje djece na 90 posto, a mi smo na 95 posto i na to smo izuzetno ponosni. Kod cijepljena protiv HPV, koje još uvijek nije obavezno smo među najboljima u Hrvatskoj i tu pokazujemo zaista veliku prosvijećenost naših ljudi – zaključila je Petek.

i.belošević/sjever.hr 29.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.