Now Reading:
U Budinščini uspješno odrađena pokazna vježba „Potres 2024.”: „Pokazali smo spremnost djelovanja u svim vrstama ugroza”
Full Article 2 minutes read

U Budinščini uspješno odrađena pokazna vježba „Potres 2024.”: „Pokazali smo spremnost djelovanja u svim vrstama ugroza”

Vatrogasci s područja Općine Budinščina, ali i ostale hitne službe, još su jednom pokazale vrlo visoku razinu pripremljenosti za djelovanja u svim vrstama ugroza. Naime, u okviru pokazne vježbe „Potres Budinščina 2024.” na prostoru bivše poljoprivredne zadruge, koja je održana u nedjelju, sudionici akcije uspješno su odradili sve zacrtane ciljeve.

Vježba je osmišljena kao evakuacija i spašavanje mještana iz potresom urušene zgrade koja se uslijed istjecanja plina i zapalila. Cilj je bio praktična provjera sposobnosti djelovanja operativnih snaga civilne zaštite, odnosno DVD-a Budinščina i Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Zlatar Bistrica. Također, vježba je bila prilika i za provjeru pozivanja i komunikacije unutar užeg sastava Stožera civilne zaštite Općine Budinščina te njezina povjerenika.

–Analiza vježbe je pokazala visoku osposobljenost svih aktera hitnih službi za djelovanje u ovakvim i sličnim izvanrednim događajima. Također, potvrdila se valjanost predviđenih pravaca evakuacije, kao i osposobljenost te postupak intervencije žurnih službi. Takva ocjena ne treba čuditi s obzirom da naše žurne službe redovito sudjeluju u vježbama, ali i usvajaju teorijska znanja koja im omogućuju još kvalitetnije djelovanje na terenu – istaknuo je općinski načelnik Radovan Hercigonja.

Načelnik je dodao da je također jedan od ciljeva provođenja ovakvih i sličnih vježbi, uklanjanje eventualno uočenih manjkavosti i nedostataka.

–A sve s ciljem mijenjanja i prilagodne Plana evakuacije Općine Budinščina da bi postao još operativniji. Sigurnost naših mještana u slučajevima bilo koje vrste ugroze nam je na prvome mjestu – zaključio je Hercigonja.

sjever.hr
29.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.