Now Reading:
Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj predstavio kandidaturu s SDP-ove liste za Europski parlament
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj predstavio kandidaturu s SDP-ove liste za Europski parlament

Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade i četvrti s SDP-ove koalicijske liste za izbore za Europski parlament, predstavio je u ponedjeljak svoju kandidaturu u planinarskoj kući na Kunagori u Pregradi.

U svojem govoru gradonačelnik Vešligaj podsjetio je na put koji je Hrvatska prošla do ulaska u Europsku uniju. Istaknuo je da je Vlada Ivice Računa napravila ključni iskorak, izvukla Hrvatsku iz izolacije i da su tada napravljeni temelji koji su rezultirali ulaskom u Europsku uniju 2013. godine.

– SDP je kao stranka napravila ključni proces da je Hrvatska danas članica Europske unije i to treba naglasiti – rekao je Vešligaj, bivši saborski zastupnik te predstavnik Hrvatske u Europskom odboru regija.

Gradonačelnik Pregrade na toj se funkciji nalazi 11 godina, a sa svojim timom pokrenuo je brojne inicijative i realizirao razne projekte. Poseban uspjeh ostvaren je u povlačenju sredstava iz Europske unije. Kada se svemu tome doda i iskustvo rada u Odboru regija Europske unije, skupljeno je dovoljno iskustva za aktivan angažman u Europskom parlamentu.

– Želio bih to iskustvo iskoristiti da zastupam Zagorje, ali ne samo Zagorje već i ostale županije. Treba brinuti o svakom čovjeku, bez obzira gdje on živi, od malih urbanih središta kakvih su puni Zagorje, Međimurje, Podravina, Gorski kotar, gradića i sela, do naših pograničnih područja. Donose se zakoni na razini Europske unije, Sabor ih prihvaća, a posljedice tih politika osjećamo ovdje, na ovoj razini, iako možda percepcija građana nije takva. Na nama je da tu percepciju zajedno mijenjamo jer na nama je da se glas svih naših krajeva čuje – rekao je Vešligaj.

Dodao je da su SDP-ovi zastupnici u EU parlamentu radili jako dobar posao, ali da mu je drago da je ovaj put stranka prepoznala važnost zastupljenosti i predstavnika lokalnih sredina.

– Moramo raditi i na tome da se osiguraju sredstva, možda putem stambenog fonda, za vraćanje života i u manje sredine. Zalagat ću se za osiguranje određenih sredstava da se u slučaju elementarnih nepogoda može pomoći gradovima, općinama, županijama, ali i našim poljoprivrednicima. U mnogim stvarima kasnimo. Hrvatska je 25 zemlje od 27 članica EU po indeksu digitalizacije. A to je nešto za što nismo krivi mi na lokalnoj razini, nego nešto za što je kriva državna administracija. To moramo promijeniti – zaključio je Vešligaj.

A da je Vešligaj idealan kandidat za SDP-ovu listu, mišljenja je potpredsjednik stranke i predsjednik SDP Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić.

– Politički je sazrijevao kroz mjesne odbore, pa je bio gradonačelnik, pa saborski zastupnik i sada s velikim elanom i žarom, ali i tvrdoglavošću zastupa interese ljudi iz Hrvatske i u europskim tijelima. Osim što je uporan, on je i educiran. Zbog svega toga on je pravi čovjek na mjestu broj četiri na listi za Europski parlament – poručio je Hajdaš Dončić.

Podršku kandidaturi Vešligaja na putu prema Europskom parlamentu dali su još bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, predsjednici županijskih organizacija SDP-a Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke, gradonačelnici i načelnici Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnik Varaždina Neven i predsjednik SDP-a Pregrade Krunoslav Kučiš.

sjever.hr
29.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.