Now Reading:
U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, počast odao i župan Posavec
Full Article 2 minutes read

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, počast odao i župan Posavec

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, u Bečkom Novom Mjestu ove godine okupio se veliki broj građana koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su u tom gradiću, 60-tak kilometara od Beča, prije 353 godine, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi, osuđeni, i tragično pogubljeni.

Car Leopold I. doveo je hrvatske velikaše 1670. godine u Beč pod izgovorom pomirenja, ali ih je odmah dao uhititi i zatočiti u jednoj od kula zloglasne tamnice u Bečkome Novom Mjestu. Optužba je bila tako vješto sročena da su Zrinski i Frankopan 18. travnja 1671. godine osuđeni zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji su se put sastala i oprostila te su napisali oproštajna pisma svojim suprugama, Ani Katarini Zrinski i Juliji Naro Frankopan. Oproštajno pismo Petra Zrinskoga ženi Katarini “Moje drago serce” godinu dana kasnije prevedeno je na nekoliko svjetskih jezika te se smatra jednim od najljepših ljubavnih pisama na svijetu.

Kako bi odali počast slavnim ličnostima naše povijesti, vijence su položili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Danijrl Glunčić, članovi Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ i Zmajskog stola Čakovec, Hrvatsko društvo u Gradišću uz Zrinsku gardu Čakovec, dogradonačelnik Grada Bečki Novigrad Reiner Spenger, predstavnik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvath.

Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske.

Župan Matija Posavec zahvalio je građanima Međimurja koji su osobno stigli u Bečko Novo Mjesto, istaknuvši kako je uvijek zadovoljstvo kada se Dan Međimurske županije obilježava i izvan njenih granica.

– Danas slavimo žrtvu Zrinskih i Frankopana, a želja nam je da sve lokacije vezane uz Zrinske i Frankopane dobiju oznaku kulturnih ruta Vijeća Europe – rekao je župan.

Komemorativnoj svečanosti nazočili su i predstavnici austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport, gradišćanski Hrvati, predstavnici udruga iz Beča, Innsbrucka i Salzburga.

sjever.hr

28.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.