Now Reading:
Povodom Dana Međimurske županije održana tradicionalna smotra povijesnih postrojbi
Full Article 2 minutes read

Povodom Dana Međimurske županije održana tradicionalna smotra povijesnih postrojbi

U okviru Dana Međimurske županije u subotu je u Čakovcu organizirana tradicionalna smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Dan je započeo svetom misom u crkvi sv. Nikole Biskupa u Čakovcu koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš u koncelebraciji brojnih domaćih svećenika, a nastavljen je postrojavanjem na Franjevačkom trgu te mimohodom do Trga Republike.

Mimohod povijesnih postrojbi središtem Čakovca predvodila je Zrinska garda s bubnjarima i konjanicima, a sudjelovalo je više od 20 postrojba.

Pred brojnim građanima, povijesne postrojbe postrojene u čast Dana Međimurske županije predale su prijavak županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Nakon polaganja vijenaca kod spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te u dvorištu palače „Zrinski“ pored spomenika „Oproštaj“ polaganjem vijenaca i prigodnim govorima predsjednika Zrinske garde Đure Bela, župana Matije Posavca te izaslanice predsjednika Vlade RH, zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak.

Dodajmo da su u jezeru Starog grada svoje kulinarsko umijeće prezentirali članovi Lovačkog saveza Međimurja podijelivši građanima više od 1500 porcija „lovačkog gulaša“, u centru grada održan je sajam međimurskih proizvoda na kojem se predstavilo 25 udruga i OPG-ova iz cijelog Međimurja. Oldtimer klub „Međimurje“ pripremio je impresivnu izložbu oldtimer vozila – motocikala, automobila i drugih vozila proizvedenih prije 30 godina, a prigodno je na Franjevačkom trgu obilježen i Svjetski dan plesa.

sjever.hr

28.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.