Now Reading:
INTERVJU Josip Beljak: Daleko najveća i najvažnija investicija je dogradnja osnovne škole i izgradnja školske sportske dvorane
Full Article 9 minutes read

INTERVJU Josip Beljak: Daleko najveća i najvažnija investicija je dogradnja osnovne škole i izgradnja školske sportske dvorane

Općina Stubičke Toplice slavi svoje dane. Bio je to povod za brojna kulturna i sportska događanja, ali i za najsvečaniji dio programa – svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Naravno, bila je to ujedno i prilika da se rezimira protekla godina.

Iza vodstva općine brojni su realizirani projekti, projekti u tijeku ili u pripremi, a o tome što se sve točno događalo u Stubičkim Toplicama, razgovarali smo s općinskim načelnikom Josipom Beljakom.

Za što biste rekli da je posebno obilježilo proteklo razdoblje, koji su sve projekti realizirani i pokrenuti u posljednjih godinu dana?

– U zadnjih godinu dana najviše se ulagalo u protupotresnu obnovu kao i u većini ostalih općina i gradova. Mi smo kroz fond solidarnosti obnovili četiri dionice cesta te sanirali jedno klizište sa pješačkom stazicom, sanirali smo unutarnja oštećenja dječjeg vrtića, društvenih domova i za sve to dobili 100% povrat sredstava, a ukupna vrijednost tih investicija iznosila je oko 820.000 €. Osim tih asfaltiranja koja su išla kroz protupotresnu obnovu još smo asfaltirali 4 dionice nerazvrstanih cesta, kontinuirano se ulaže u održavanje kompletne komunalne infrastrukture. Izgrađeno je fitness workout igralište u Strmcu Stubičkom, ulagalo se u društvene domove. U domu u Strmcu Stubičkom zamijenjena je stara rasvjeta sa novom, energetski učinkovitom led rasvjetom te je dom kompletno klimatiziran. U domu u Pili uvedeno je novo centralno grijanje te se ovih dana montira i nova kuhinja, a oba doma su opremljena i novim visokokvalitetnim rashladnim vitrinama. U središtu mjesta zamijenili smo dotrajali javni sat sa novim. Odredili smo niz manifestacija od kojih posebno izdvajamo naše dvije najveće, Mali Ulični Festival te Gljivarenje v Stubakima. Uz sve to puno se projektira i priprema za buduće natječaje. To je dio koji nije očima vidljiv, ali je izuzetno bitan kako bi bili spremni za prijave na natječaje.

U proteklih godinu dana svi su se suočavali s velikim poskupljenjima, pa tako i Općina Stubičke Toplice. Kako ste odolijevali tome i jeste li uspijevali realizirati predviđene projekte?

– Velik problem nastao je nakon izbijanja rata u Ukrajini kada se na globalnoj razini poremetilo tržište sirovina te uvelike dovelo do poskupljenja gotovo svih materijala i energenata. Za nešto što nam je prije par godina trebalo npr. 100.000 sad nam treba minimalno 150.000 ili više. Težak je to udarac na proračun i sve teže je izvršavati predviđene projekte jer jednostavno nedostaje sredstava dok su očekivanja i dalje ista ili još i viša. S druge strane veći je priljev sredstava od poreza zbog povećanja plaća, ali opet ne u tolikoj mjeri da anulira ova poskupljenja. Javljamo se na sve moguće natječaje i maksimalno pokušavamo osigurati dodatne izvore prihoda kako bi smo sve planovi izrealizirali.

Ako gledamo kretanje broja stanovnika, općina Stubičke Toplice zaista je poželjno mjesto za život. Koje demografske i druge mjere provodite?

– Općina smo koja skoro da i nema pad broja stanovnika uspoređujući popise iz 2011. i 2021. godine i po tome smo najbolji u županiji. Tome svjedoči i konstantan porast broja učenika u osnovnoj školi kao i djece u našem vrtiću. Kako bi osigurali smještaj za svu djecu upravo projektiramo dogradnju dječjeg vrtića s još jednom sobom, a u planu je i kupnja zemljišta za dodatno proširenje budući da na postojećoj parceli veće širenje nije moguće. Općina već duže vrijeme osigurava sav materijal za osnovnoškolce, dajemo velik broj stipendija, sufinanciramo kupnju udžbenika za srednjoškolce, sufinanciramo prijevoz i đačke domove, odlaske na natjecanja naših najdarovitijih učenika i slično. Od 2017. godine dvaput smo povećavali iznos za novorođenčad pa tako ona sada iznosi 250€ za prvo dijete, 500€ za drugo dijete i 750€ za treće i svako sljedeće dijete. Povodom Dana općine u mjesecu travnju oslobodili smo plaćanja vrtića sve roditelje sa područja općine i na taj način im pomogli u rješavanju svakodnevnih troškova.

Što se tiče starijih osoba, osim oslobođenja plaćanja komunalne naknade za sve starije od 65 godina koji žive u samačkom domaćinstvu po prvi puta smo uveli i božićnice i uskrsnice za one sa mirovinama manjim od 300€.

Stubičke Toplice slove kao vodeća outdoor destinacija Zagorja. Možete li istaknuti događanja koja su najzaslužnija za dobru promociju općine? Je li i u kojoj mjeri tome „naštetilo” ukidanje Snježne kraljice?

Kada se govori o Snježnoj kraljici mi tu već godinama nemamo neki poseban efekt osim da smo bili polazna stanica za neke od gledatelja. Za promociju naše općine puno veći efekt imaju auto-utrke koje se već 30 godina održavaju na relaciji Pila-Sljeme, zatim turniri u Tae Kwon Dou, stolnom tenisu te sportskom ribolovu, a u zadnje vrijeme i disc golf turnir na kojeg dolaze igrači iz cijele europe. Naše disc-golf igralište je postalo najpopularnije mjesto za igru odnosno najposjećenije u cijeloj Hrvatskoj. Posjetili su ga igrači iz gotovo cijele Europe te čak iz SAD-a, Kanade i Novog Zelanda, što uvelike doprinosi promociji Stubičkih Toplica kao vodećoj outdoor destinaciji Zagorja. Prošle godine bili smo po prvi puta domaćin biciklističke utrke Grand Fondo Roonda Stubaki sa više od 240 biciklista koji su vozili 100 km po Zagorju. Ove godine očekuje nas drugo izdanje i već sad imamo više od 250 prijava što nas stavlja na prvo mjesto kada su u pitanju biciklističke utrke na kontinentalnom dijelu RH. Mislim da ova utrka ima veliki potencijal i mislim da ćemo ubrzo prestići i utrke koje se organiziraju u Istri i Dalmaciji jer ljepote i atraktivnost rute koje pruža naše Zagorje su jedinstvene i neprocjenjive.

Koja je najveća i najvažnija investicija koju priprema Općina Stubičke Toplice?

Za nas je daleko najveća i najvažnija investicija dogradnja osnovne škole i izgradnja školske sportske dvorane. Kao jedina općina osnivač osnovne škole u Zagorju dužni smo sve investicije provesti samostalno. Godinama smo pripremali ovaj projekt znajući da će biti u ovom razdoblju raspisan natječaj. Dobili smo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, uskoro se očekuje i odluka o financiranju kojom bi 80% ukupnog troška bilo sufinancirano nepovratnim sredstvima iz NPOO-a, dok bi razliku osigurali sami. Radi se o projektu „teškom“ 6,1 milijun eura, što je daleko najveći projekt u povijesti općine. Ovime se osiguravaju maksimalni uvjeti za obrazovanje naše djece, konačno osiguravaju uvjeti za normalno odvijanje nastave tjelesnog odgoja i što je izuzetno bitno osiguravaju se uvjeti za jednosmjenski rad te mogućnost organiziranja produženog boravka što je danas sve više traženo od mladih obitelji. Realizacija ovog projekta sigurno će još više privući mlade obitelji u našu općinu. Osim ovog, ima tu još niz manjih projekata koji su u planu, a od kojih izdvajamo izgradnju treće faze kolektora od Strmca do Pile, uređenje parka vozača Pila, rješavanje problema napuštenog odmarališta HŽ kraj same željezničke stanice te projekt uređenja površine kraj same općine koji će biti predstavljen na sam Dan općine.

Za projekt Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice odobrena su velika sredstva iz NPOO-a, riječ je o gigantskom projektu od velikog značaja za zdravstveni turizam. Što sve projekt obuhvaća?

Upravo tako, riječ je o projektu kojeg je dobila naša specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Riječ je o izgradnji hotela s pet zvjezdica sa 36 soba, restoranom, kongresnom dvoranom, ugostiteljskim sadržajima sa sunčalištem i zelenom površinom na krovu te natkrivanje vanjskog bazena i izgradnja dodatnih wellness sadržaja sveukupne vrijednosti 17,6 milijuna eura, od čega je 16,5 milijuna nepovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavak i otpornost. Početkom svibnja bi se trebao znati izvođač radova dok bi sam završetak projekta trebao biti sredinom 2025. godine. Što drugo reći nego da smo presretni zbog ovog. Možemo se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i njegovoj uspješnoj provedbi kao i onima koji su prepoznali vrijednost ovakvog projekta i odobrili ga. Ovime će se Stubičke Toplice još više učvrstiti među vodećim destinacijama kada je u pitanju zdravstveni turizam.

Društvena, kulturna i sportska događanja važan su segment kako bi općina „živjela”, pogotovo kada postoji razlog za slavlje. Što sve ove godine očekuje vaše mještane povodom obilježavanja Dana općine?

Kao i svake godine, organiziraju se brojna športsko-kulturna događanja povodom Dana općine, a sve skupa traje oko mjesec dana. Ima stvarno puno sadržaja kako za djecu tako i za starije i nadam se da će svatko moći naći nešto za sebe. Detaljan program događanja može se vidjeti na web stranici općine. Ove godine još dodatno obilježavamo i petu godišnjicu posvećenja naše župne crkve Sv. Josipa i za tu priliku organiziramo malu proslavu nakon mise na koju su svi pozvani. Uz podjelu graha i domaćih kolača za sve prisutne bit će organiziran i zabavni program, a sve će se odvijati na školskom igralištu.

I za kraj, što biste željeli poručiti mještanima općine Stubičke Toplice?

Na kraju želio bih se zahvaliti svim stanovnicima općine Stubičke Toplice od onih najmlađih do onih najstarijih koji svojim trudom i angažmanom pomažu da nam općina bude i dalje poželjno mjesto za život. Hvala na svakoj sugestiji, prijedlogu, pohvali, ali i kritici. Hvala na dobroj suradnji svim udrugama, ravnateljima i djelatnicima naših ustanova te svim vijećnicama i vijećnicima. Nadam se da ovakvoj suradnji i ubuduće kako bi zajedničkim radom i zalaganjem doprinijeli da nam naša općina bude još ljepša. Svim dragim Topličankama i Topličanima čestitam Dan naše općine!

foto: arhiva
sjever.hr
28.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.