Now Reading:
Evo u koju bi europsku zemlju Hrvati najradije odselili zbog kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova
Full Article 2 minutes read

Evo u koju bi europsku zemlju Hrvati najradije odselili zbog kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova

Otkako je 2013. godine, Hrvatska ušla u Europsku uniju, iz nje je iselilo više od 400 tisuća ljudi. Velika većina njih iselila je iz ekonomskih razloga, zbog kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova te uvjeta rada, piše N1.

Uz Njemačku i Austriju, zemlje u koje su Hrvati najviše iseljavali i prije ulaska u EU i na europsko tržište rada, privlačnom zemljom za život i rad postala je i Irska.

S druge pak strane u Hrvatsku je došao trend useljavanja ekonomskih migranata iz azijskih zemalja poput Indije, Nepala, Bangladeša i Filipina.

Američki poslovni portal Remitly svojedobno je objavio kartu najpopularnijih zemalja za Europljane koji žele seliti u inozemstvo, a na temelju Googleovih podataka o najčešće unošenim pojmovima prilikom pretraživanja vezanih uz posao i preseljenje.

Prema tim podacima, Hrvati ne bi išli daleko trbuhom za kruhom, jer bi najradije odselili u Austriju.

Inače, Njemačka je očekivano najpopularnija zemlja za preseljenje, kao što je i očekivano da je njena popularnost najveća u zemljama istočne Europe i Balkana – Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Turskoj. Doduše, Njemačka je prvi izbor i Švicarcima koji bi, ako baš moraju sići stepenicu niže sa svog životnog standarda, odabrali zemlju koja im je po tome najsličnija. Također, Nijemcima, Austrijancima i Talijanima prvi izbor je Švicarska.

Francuzima, Belgijancima, Ircima i Britancima prvi izbor za preseljenje je bogata prekomorska Kanada. S druge strane, stanovnicima bogatih zemalja hladnog sjevera – Nizozemske, Švedske i Finske prvi izbor je topla Španjolska.

FOTO: Screenshot

sjever.hr/N1 27.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.