Now Reading:
Varaždinski Centar za socijalnu skrb prešutio bolesti posvojene djece, majci poručili da ga može vratiti!
Full Article 3 minutes read

Varaždinski Centar za socijalnu skrb prešutio bolesti posvojene djece, majci poručili da ga može vratiti!

U emisiji Provjereno emitirana je emisija o dvije majke koje su preko Centra za socijalnu skrb Varaždin posvojile dva dječaka, ne znajući da djeca imaju poteškoće u razvoju.

Svoju priču ispričala je Vlatka Ozimec, čiji sin Marko danas ima 21 godinu i brojne fizičke i psihičke poteškoće.

– Kad su liječnici potvrdili da dijete uistinu ima problem u razvoju, onda sam nazvala Centar za socijalnu skrb Varaždin i obavijestila ih o tome, a oni su rekli da mogu dijete vratiti. Shvatite nakon 20 godina da je tim ljudi koji je radio u postupku posvojenja iz Centra za socijalnu skrb znao sve prije nego što su se naša djeca rodila – rekla je mama Vlatka za Provjereno.

Vlatka je nakon 18 godina od posvajanja upoznala ženu koja je prošla identičnu priču, a nhihovu sinovi dijele identične dijagnoze, a ispostavilo se i da su biološka braća.

Druga majka htjela je ostati anonimna, a kako je rekla za Provjereno, problemi sa njezinim sinom počeli su se javljati pet mjeseci nakon posvojenja te su završili u bolnici, a prognoze su bile strašno loše – da joj sin neće hodati ni govoriti, da će biti biljka.

– Nisam toliko bila ljuta, koliko sam bila jadna. Jadna jer su mogli takvu stvar prešutjeti – rekla je majka posvojenog dječaka.

Majke su se spojile igrom sudbine, a dokumenti koji su se slučajno našli među nalazima iz bolnice pokazali su da je varaždinski Centar, preko kojeg su posvojile dječake, znao da dolaze iz obitelji u kojoj su svi srodnici teško fizički i psihički bolesni, no Centar im je tu informaciju odlučio prešutjeti.

– Medicinska dokumentacija koju smo dobili prilikom posvojenja ukazivala je da je dijete u potpunosti zdravo, što je bio i naš uvjet posvojenja, pisalo je da su apgari 10/10. Dijete je došlo k nama s mjesec i pol dana i kad smo ga smjestili u naš prostor, vrlo sam brzo shvatila da nešto s tim djetetom nešto neće biti u redu – rekla je Vlatka Ozimec.

Ispalo je da je stručni tim varaždinskog Centra sve znao, a dokumenti su pokazali da je biološka majka dvaju mladića vještačena netom prije petog poroda 2005. godine te je utvrđeno da žena ima laku mentalnu retardaciju, da je podvojena osobnost, lutacila i nije svjesna svojih postupaka.

– Osjećate se prevareno, diskriminirano, tužno, bez obzira na to što ste prihvatili život kakav ste prihvatili, znajući nakon toliko godina koju smo težinu života prošli ja i moje dijete, moja obitelj, bake i djedovi, prijatelji. To nije samo težina mene i mog djeteta – kaže Vlatka Ozimec.

foto – screenshot Provjereno

sjever.hr/Provjereno

26.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.