Now Reading:
VARAŽDIN JE EUROPSKI GRAD STABALA 2024. Bosilj: Prednjačimo i s razlogom smo dobili ovu značajnu titulu!
Full Article 4 minutes read

VARAŽDIN JE EUROPSKI GRAD STABALA 2024. Bosilj: Prednjačimo i s razlogom smo dobili ovu značajnu titulu!

Prije dva je dana stigla je informacija da je grad Varaždin proglašen Europskim gradom stabala 2024. godine, a lijepu su vijest s novinarima u petak podijelili gradonačelnik Neven Bosilj i direktorica komunalne tvrtke Parkovi, Jelena Sekelj.

The European City of the Trees Award – ECTA je nagrada koju European Arboricultural Council – Europsko Vijeće za Arborikulturu, dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

-Imate Europske prijestolnice kulture, prijestolnice turizma, a grad Varaždin je ove godine odabran kao Europska prijestolnica urbanog šumarstva. To samo potvrđuje ovu zelenu agendu koju provodi gradska uprava i zajedno s Parkovima, moram zahvaliti djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad, brinu o našem urbanom zelenilu – rekao je Bosilj.

Podsjetio je i na nedavne akcije tijekom kojih su na nekoliko lokacija u gradu posađena nova stabla.

-Ovih dana smo završili nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, posađeno je 11 novih stabala, na Dravskoj poljani je posađeno više od 30 stabala, nedavno smo radili drvored i pored autobusnog kolodvora i Kapucinskog samostana, gdje smo pobijedili u akciji Od izvora do mora. Uskoro ćemo i saditi onih tisuću stabala, krećemo od jeseni pošto smo dobili sredstva na natječaju Varaždin pod krošnjama i mislim da grad Varaždin zaista prednjači i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – kazao je Bosilj.

U Parkovima su u trenutku pisanja prijave na taj natječaj vjerovali da su među najboljima, stoga im i nije veliko znenađenje što su nagradu i dobili.

-To je potvrda stručnosti naših djelatnika i predanosti radu na ozelenjavanju i čuvanju gradskog zelenila, na održivom upravljanju stablima i na tome da naš grad bude zeleno i zdravo mjesto za život. Nagradu je, kao što ste čuli, nagradu dodjeljuje Europsko vijeće za arborikulturu, a njega čine stručnjaci iz 26 europskih zemalja i to stručnjaci koji se bave njegom, održavanjem, sadnjom i ostalim radovima na stablima u gradovima. Njihov cilj i misija je unapređenje struke, unapređenje opće ponašanja gradova prema tim stablima, izrađuju standarde, smjernice, educiraju, certificiraju, bave se istraživanjima, prate bolesti i štetnike. Dakle, rade sve ono vrijedno da bi gradska stabla što dulje živjela bila što zdravija i taj njihov rad je zaista hvala vrijedan jer vide se pomaci proteklih 10 do15 godina u Europi, općenito u gradovima, drugačije shvaćanje svega i podizanje razine stručnosti u brizi za stabla – izjavila je Sekelj.

Dodala je da su Parkovima, iako ne iznenađeni, vrlo sretni i ponosni što su osvijili ovu nagradu jer je to najveće priznanje koje su Parkovi kao komunalno poduzeće dobili.

-Dobio ga je Grad, ali Parkovi su ti koji održavaju gradsko zelenilo i zato moram posebno zahvaliti svim djelatnicima parkova.Ponosni smo i veseli smo, ova nagrada je nagrada za sve što smo do sada učinili, ali i obaveza. Obaveza grada koji je Europski grad stabala je i da nesebično dijeli i svoja glavna iskustvu s drugima, da inspirira druge, pomaže im u radu i da radi u unapređenju arborikulture, odnosno svega što se tiče gradskih stabala – kazala je Sekelj.

Podsjetila je da su Parkovi prošle godine počeli s izradom sveobuhvatnog katastra čiji je program rađen posebno za stabla. Lani je u katastra unijeto prvih tisuću stabala iz najužeg centra grada, a slijedi unos sljedećih 2000 stabala.

Za kraj, gradonačelnik Bosilj pohvalio se još nekim činjenicama.

-Grad Varaždin je tri godine prije Beča imao zaposlenog gradskog vrtlara, a tridesetak godina prije Zagreba. Sve je to kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a ovo što sada radimo, radimo za buduće generacije, da žive u gradu koji u posljednje tri godine osvaja titule kao grad s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je Bosilj.

Svečano uručenje odluke o proglašenju Varaždina Europskim gradom stabala 2024. godine bit će u lipnju.

a.kučić/sjever.hr
26.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.