Now Reading:
U Ludbregu službeno završen projekt Lori vrijedan 4 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

U Ludbregu službeno završen projekt Lori vrijedan 4 milijuna eura

U Ludbregu je u petak održana Završna konferencija projekta Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori. Radi se o centru koji jedini u Hrvatskoj ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Vrijednost je oko 4 milijuna eura.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić jer rekao kako je ovo jedan od najvećih projekata koje su realizirali, ali i jedan od nainteresantnijih.

– Pronašli smo ga putujući po Europi i vidjeli smo kako ta priča s Newton sobama izgleda, pa smo ga odlučili prilagoditi našem već ranije pripremljenom programu za Regionalni znanstveni centar. Uspjeli smo dobiti gotovo tri milijuna eura, uložiti u ove prostore i omogućiti ne samo našoj djeci, nego hrvatskom obrazovnom sustavu da vidi da obrazovanje može biti drugačije, da može biti privlačno, interesantno i zabavno – rekao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako preko koncepta Newton soba polako uvode STEM obrazovanje u hrvatski obrazovni sustav te da se nada da će u tome uspjeti.

– Dosad smo imali svu potporu naših partnera, a očekujem da nam se i Ministarstvo obrazovanja priključi u ovom vrlo vrijednom, za nas izazovnom, ali u konačnici prekrasnom projektu – rekao je gradonačelnik te dodao kako ga posebno veseli što je upravo taj projekt izašao iz gradskog ureda, odnosno iz njihovog “brodogradilišta projekata”.

– Napravili smo ovaj prekrasan brod, imamo odličnog kapetana i izvanrednu posadu i siguran sam da će ta ekipa proizvoditi dobre rezultate i uspjeti se nametnuti svojim kolegama u školama te da će nam škole, učitelji, djeca, ali i drugi izvan škola posjećivati ovaj centar – kazao je gradonačelnik dodavši kako im je cilj da se poboljša obrazovni sustav na razini cijele Hrvatske te da se prihvate ideje koje skandinavske zemlje već godinama primjenjuju u obrazovanju djece.

– S ovim se projektom namjeravamo javljati na nove natječaje, dopunjavati ga. Sad kad smo dio obitelji Newton soba, europskog i svjetskog projekta, planiramo tu priču proširivati, dodavati neke sadržaje – rekao je Bilić i dodao kako se žele širiti i dalje te stvarati nove, zanimljive sadržaje.

Ravnatelj Osnovne škole Sveti Đurđ u Newton sobama u LORI centru, Newton učitelj i instruktor letenja Mario Bontek rekao je kako su Newton sobe rađene u suradnji s tvrtkom Nevia u Norveškoj.

– To su inovativne sobe, sobe za učenje, nadopuna učenja u školama na zabavan i inovativan način. Učenici koji dolaze u Newton sobe odlaze s osmijehom i obogaćeni znanjem koje su dobili kroz igru i kroz zabavu. Provodimo module iz fizike, matematike, kemije, tehničkog, biologije, sve zajedno u različitim modulima, modul koji povezuje sve predmete je u zraku s bojevima gdje učenici kombiniraju geografiju,fiziku i matematiku – rekao je Bontek.

Da su učenici zadovoljni i oduševljeni opremom potvrdila je učenica Ivona Jerković.

– Ovi modeli soba mi se jako sviđaju jer imamo priliku učiti uz praksu i pokuse, ne samo učenje prema teoriji, a najdraži mi je simulator leta – rekla je učenica te dodala kako misli da će joj model puno pomoći u budućnosti.

n.p.bajz/sjever.hr

26.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.