Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljen Dan općine Stubičke Toplice. Beljak: Pred nama su najveća ulaganja u povijesti općine
Full Article 9 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljen Dan općine Stubičke Toplice. Beljak: Pred nama su najveća ulaganja u povijesti općine

U petak je u Stubičkim Toplicama bilo posebno svečano jer je proslavljen Dan općine. 

U Hotelu Matija Gubec održana je svečana sjednica na kojoj su bili brojni uzvanici i gosti, a otvorio ju je predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Mlinarić koji je između ostalog istaknuo kako kontinuiranim dugogodišnjim investicijskim ulaganjima u razna programska područja naše mjesto danas predstavlja kvalitetnu i društveno odgovornu zajednicu u kojoj svaki pojedinac i sve dobne skupine mogu dostojanstveno, sretno i ugodno živjeti.

U našim Stubakima promiču se kulturno-povijesne vrijednosti, radi se na očuvanju tradicijske baštine topličkog kraja, te očuvanju prirode i zaštiti okoliša kroz razne manifestacije koje se održavaju tijekom cijele godine – kazao je Mlinarić.

Dodao je kako su izrazito ponosni što kao Općina Prijatelj djece nastavljaju projekte koji će najmlađim članovima omogućiti sretnije i bezbrižnije djetinjstvo, jer nakon dugogodišnjeg iščekivanja uskoro počinje izgradnja školske sportske dvorane, te proširenje školske zgrade Osnovne škole Vladimir Bosnar kako bi se mogla organizirati jednosmjenska nastava.

– Planira se i proširenje zgrade Dječjeg vrtića „Zvirek“ – naglasio je predsjednik Općinskog vijeća te izrazio zadovoljstvo što u Stubakima  djeluju  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i Hotel Matija Gubec koji kroz ponudu zdravstvenih i turističkih sadržaja promoviraju Stubičke Toplice kao destinaciju rekreativnog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Svi trenutni i budući projekti teško bi bili ostvarivi da nema jedinstva, kompromisa, međusobnog uvažavanja, poštivanja i tolerancije između načelnika Josipa Beljaka i Općinskog vijeća. Uvijek sam naglašavao kako je stabilnost Općinskog vijeća temelj sigurnosti i stabilnosti lokalne zajednice – napomenuo je Mlinarić i čestitao te zahvalio dobitnicima općinskih priznanja.

Svečana sjednica bila je prilika da se načelnik Josip Beljak osvrne na najvažnije projekte. Tako je u svom govoru istaknuo da je u posljednjih godinu dana ostvaren rekordan proračun, te da su u tom periodu uspjeli pokriti sav minus kojeg su ‘vukli’ godinama i da su u 2024. godinu prenijeli višak od 88 tisuća eura.

Uz redovito ulaganje u održavanje cesta, javne rasvjete i javnih površina, realizirano je nekoliko važnih projekta.

– Kroz Fond solidarnosti obnovili smo četiri dionice cesta te sanirali jedno klizište s pješačkom stazicom, sanirali smo unutarnja oštećenja dječjeg vrtića, društvenih domova i za sve to dobili 100 % sredstava, a ukupna vrijednost tih investicija iznosila je oko 820.000 eura. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobiveno je 25 tisuća eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima. Obuhvaćene su četiri dionice cesta, a ukupna vrijednost radova bila je oko 90 tisuća eura – istaknuo je Beljak.

Postavljen je i novi javni sat u Parku Vladimira Bosnara, a ulagalo se i u društvo i vatrogastvo.

– Tako je u Mjesni dom u Strmcu Stubičkom ugrađena energetski efikasna LED rasvjeta, dom je kompletno klimatiziran te je postavljen i video nadzor, a u domu u Pili instalirano je centralno grijanje i nabavljena nova kuhinja, dok su oba doma opremljena s novim visokokvalitetnim rashladnim vitrinama. DVD Pila će u subotu dobiti novo vatrogasno vozilo, vrijedno 150.000 eura i financirano sredstvima za redovan rad DVD-ova iz općinskog proračuna – napomenuo je načelnik.

Tu su i brojne manifestacije na ponos Stubaka, od Malog uličnog festivala, „Gljivarenje v Stubakima“, biciklistička utrka Granfondo Roonda Stubaki, disc golf turnir i mnoge druge.

Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od samo tri općine na kontinentalnom dijelu Hrvatske koje su smještene u osmu skupinu razvijenosti. Uz nas to je još općina Stupnik iz Zagrebačke županije te općina Šenkovec iz Međimurja. Veliko je ovo priznanje kako za općinu tako iza sve njezine stanovnike. Ponosni smo i na to da nam kontinuirano raste broj djece u vrtiću kao i u osnovnoj školi. Mogu slobodno reći da smo jedna od najpoželjnijih općina za život mladih – naglasio je Beljak i dodao kako su ove brojke razlog dodatnom optimizmu te im daju dodatan motiv da još jače nastave u istom smjeru, a u tome će im uvelike pomoći projekti koji su odobreni.

– Početkom godine primili smo prelijepu vijest da je odobren projekt naše specijalne bolnice vrijedan ogromnih 17,5 milijuna eura koji će našu općinu učiniti još ljepšom i atraktivnijom. Nakon toga još jedna lijepa vijest nam je stigla od Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je dalo suglasnost za naš projekt proširenja škole te izgradnje školske dvorane. Investicija je vrijedna 6,1 milijun eura, od čega će 80 %, odnosno 4,9 milijuna biti bespovratno osigurano kroz NPOO – rekao je načelnik Beljak.

Kao šlag na tortu prekjučer su primili i vijest o prolasku projekta razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća područje od Marije Bistrice do Velikog Trgovišća, a koji će omogućiti da apsolutno sva kućanstva dobe vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu.

Od samo ova tri projekta u sljedeće dvije godine na području općine Stubičke Toplice bit će investirano skoro 25 milijuna eura, što su daleko najveća ulaganja u povijesti općine. Mislim da bolji početak godine nismo mogli poželjeti. Osim ovih mega projekata tu je i niz manjih, a posebno me veseli projekt  uređenja zemljišta u samom centru općine kojeg smo kupili prije dvije godine – pojasnio je načelnik općine.

Sukladno mogućnostima proračuna Općine dodjeljuju se sredstva za aktivnosti i stvaralaštvo mnogim udrugama i javnim ustanova – od općinske knjižnice, turističke zajednice, do osnovne škole i dječjeg vrtića – zaključio je Beljak i svim mještanima čestitao 27. travnja, Dan općine Stubičke Toplice.

Na sjednici se u ime gradonačelnika i načelnika obratio načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

– Stubičke Toplice poznate su po svojoj bogatoj prirodnoj baštini, po svojim bazenima, po lječilištu i po svojim manifestacijama. Ušli ste u najviši, osmi rang po indeksu razvijenosti, znači da ste iznad prosjeka Republike Hrvatske i to iziskuje veliku odgovornost u vođenju općine koja ima ovakav potencijal. Takve općine kao što su Stubičke Toplice ili se mogu ili se ne mogu voditi – rekao je Milički i dodao kako svi ovi silni deseci milijuna koji će stići ovih godina u Stubičke Toplice potvrđuju da naš dragi Joža sa svojim timom uistinu ima volju, htijenje i znanje da uspješno vodi općinu.

U ime Krapinsko-zagorske županije, čestitke na svim realiziranim projektima je uputila zamjenica župana Jasna Petek.

Godina je bila uspješna, dosta se je radilo i povuklo puno novaca. U dva javna poziva protupotresne obnove je sudjelovala i Krapinsko-zagorska županija, a što se tiče cijele Krapinsko-zagorske županije po općinama i gradovima su bile 54 operacije u iznosu od 51,5 milijuna eura i to je bio jedan ogroman posao kojeg je trebalo odraditi. Tako poboljšali smo kvalitetu života naših građana, a Stubičke Toplice su sinonim za turističko mjesto i mjesto koje ima vrlo kvalitetno zdravstveno lječilište i rehabilitacijski centar i moram reći da smo svesrdno pripremali projekt dogradnje Specijalne bolnice, zapravo izgradnju hotela i zatvorenog bazena sa svim popratnim sadržajima – kazala je Petek.

Kao izaslanik predsjednika Vlade prisutnima se obratio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek koji je također čestitao na svim odrađenim projektima, kao i na svemu ovome što je započeto i što će se realizirati u vremenu koje je ispred nas.

– Podsjetit ću da je iza nas nekoliko kriznih godina gdje je Vlada Republike Hrvatske trebala raditi na dva izuzetno bitna procesa, prvi je bio ostvarenje svih naših strateških ciljeva i osiguranje dobrobiti kvalitetnijega života za sve građane, a drugi se odnosio na sanaciju posljedica svih događaja koji su se dogodili u Hrvatskoj, a posebice na području naše županije. Upravo vam na tom tragu želim čestitati što ste obnoviti sve objekte i cjelokupnu infrastrukturu – prokomentirao je Tušek.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je uputio i saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zorana Gregurović.

– Čestitam svima u Općini Stubičke Toplice što su u najvišem rangu po indeksu razvijenosti. To je ponekad otežavajuća okolnost jer sustav bodovanja za razne natječaje i projekte je takav da to otežava prijavu na natječaje i rezultira s manjim bodovima. No vidi se da ova općina ulaže u sve segmente društva, od osnovne infrastrukture, do društvenog života, jer bez društvenog života sve ono što se ulaže u infrastrukturu ne bi bilo važno i ne bi imao tko koristiti – istaknuo je Gregurović i drago mu je da su velika sredstva došla od strane nacionalnog proračuna iz EU fondova.

– Spomenut ću veliki i značajan projekt za Stubičke Toplice jer je dobra bila odluka Ministarstva turizma kada se povećala alokacija za lječilišni turizam, tako da su svi projekti koji su bili prijavljeni, a koji su zadovoljavali uvjete mogli proći – zaključio je Gregurović.

Svečana sjednica ujedno je i prigoda da se zasluženim pojedincima dodijele općinska priznanja.

Posebno priznanje Općine Stubičke Toplice dodijeljeno je Jakovu Frgecu, učeniku OŠ Vladimir Bosnar za postignute iznimne rezultate u općem uspjehu i natjecanjima.

Zahvalnicu Općine dobili su Romina Gorički Mihaljinec, učiteljica hrvatskog jezika koja svojim radom i trudom doprinosi razvoju osnovne škole i zajednice te plesna grupa Naulipopland za izniman rad i trud u području sporta i rekreacije.

Povelja Općine Stubičke Toplice dodijeljena je Tatjani Lončarević, Ivanki Mlinarić, Nedi Mlinarić i Antoniji Podvorec, članicama Udruge Hrvatska žena za doprinos prepoznatljivosti Udruge Hrvatska žena, njegovanju tradicije i običaja stubičkog kraja te volontiranju u udruzi, Mirjani Lolić, tajnici OŠ Vladimir Bosnar za izniman osobni doprinos razvoju školstva i prezentaciji škole, te Anici Šipek, spremačici OŠ za izniman osobni doprinos funkcioniranju pomoćnih aktivnosti vezanih uz školstvo na području općine.

Plaketu Općine su primili Siniša Kralj, dugogodišnji darivatelj krvi s više od 100 darivanja za osobnu požrtvovnost i iskazanu humanost u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, Stolarija Ćuk za promicanje poduzetništva, izvrsnost proizvoda i poslovanje te promociju Općine Stubičke Toplice, te Barica Pasanec, dugogodišnja predsjednica Udruge umirovljenika Stubičke Toplice za dugogodišnji nesebičan rad i poseban doprinos u radu Udruge umirovljenika.  

U ime nagrađenih obratila se Barica Pasanec koja je rekla kako su dobitnici priznanja na razne načine zaslužni za sadržajni, kulturni i društveni život mjesta te promicanje tradicijske baštine Topličkog kraja kao i gastronomije od davnih dana do danas.

sjever.hr 26.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.