Now Reading:
U Hrvatsku danas stiže prvih šest Rafalea: „Čut ćete ih, javit će se”
Full Article 2 minutes read

U Hrvatsku danas stiže prvih šest Rafalea: „Čut ćete ih, javit će se”

Povijesni dan za Hrvatsku – oko 12.30 u Zagreb stiže prvih šest od 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske.

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima, piše N1.

MORH je objavio da će biti organiziran svečani doček u vojarni „Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

-Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman – priopćilo je Ministarstvo obrane.

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec, a pridružit će im se varaždinski župan Anđelko Stričak.

Ostalih šest Rafalea doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine, kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

Ivan Anušić, ministar obrane u bivšoj HDZ-ovoj vladi, objavio je na X-u da je sve spremno za dolazak Rafalea.

-Sve je spremno za dolazak prvih šest Rafala u Hrvatsku! Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1:40 h, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora. Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade RH i MORH-a u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine – napisao je Anušić, a prenosi N1.

O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

-Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se – najavio je Tretinjak.

screenshot/x – ivan anušić
sjever.hr/n1info.hr
25.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.