Now Reading:
Toplička učenica Iva Plišo osvojila prvo mjesto na Festivalu „Ivan Kukuljević Sakcinski”, čestitala joj i gradonačelnica Ratković
Full Article 4 minutes read

Toplička učenica Iva Plišo osvojila prvo mjesto na Festivalu „Ivan Kukuljević Sakcinski”, čestitala joj i gradonačelnica Ratković

Iva Plišo (15), učenica 8.a razreda topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića, osim što planinari, piše pjesme i u tome je također izuzetno uspješna. Posljednji uspjeh ostvarila je prilikom sudjelovanja na 4. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“, održanoj 12. travnja u okviru Festivala „Ivan Kukuljević Sakcinski” u Varaždinskim Toplicama, gdje je nastupila u kategoriji 7. i 8. razreda i osvojila prvo mjesto.

Naime, na natječaj su pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornoga područja. Za objavu u Zborniku radova prosudbeno povjerenstvo izabralo je 44 pjesme, a nagrađene su tri najbolje pjesme u kategoriji 5. i 6. razreda te tri najbolje pjesme u kategoriji 7. i 8. razreda. Iva Plišo na Smotri se predstavila pjesmom „Bil je sam jer za drugo ni znal”, a Prosudbeno povjerenstvo odabralo ju je kao najbolju u svojoj kategoriji.

Kako nam je rekla, prijavila ju je učiteljica hrvatskog jezika Sanja Habek koja ju potiče na pisanje i velika joj je potpora.

– Učiteljica me prijavila i pisala sam pjesmu baš za taj natječaj. Ona me potiče, stvarno je vrhunska, i mislim da bez nje toga ne bi bilo – kazala je Iva, opisavši potom o kakvoj se pjesmi radi.

Pjesma „Bil je sam jer za drugo ni znal” je misaona, slobodnog stila, a govori o oblaku, no zapravo se misli o nečem drugom, poučna je. Pisati na kajkavskom je teže nego na standardnom. Recimo, trebala sam riječ „tjeskoba”, ali toga u kajkavskom nemamo pa sam napisala riječ „briga”, to je bilo za jednu od prošlih pjesama – prisjetila se i dodala da je za Smotru dječjega kajkavskog pjesništva bilo važno da je pjesma na kajkavskom i da je lirska.

Inače, Ivi ovo nije prvi literarni uspjeh; prvo mjesto osvojila je i prošle godine na istoj Smotri, ali i ove godine na kajkavskom natječaju „Draga domača rieč” u Ivancu, gdje je prije dvije godine osvojila i treće mjesto.

– Prijavljujem se na natječaje, a bila sam i na Lidranu, tamo sam pisala na standardnom jeziku i pisala sam prozni tekst, a ne pjesmu. Prije sam više voljela proze, ali kasnije sam ipak više zavoljela pjesme. Proza je i malo zahtjevnija od pjesama – objasnila je Iva koja nakon osnovne škole planira upisati gimnaziju.

Inspiracije za pisanje joj ne nedostaje, a nalazi je upravo u – školi.

– Uvijek je inspiracija iz nekog teksta koji čitamo u školi i onda neke riječi u tekstu ili naslov teksta me inspiriraju pa pomislim: „E vidiš, o tome bih mogla pisati” – otkrila je i za kraj dodala da na kraju godine planira sve svoje pjesme sabrati u neku zbirku.

Podršku vrijednoj učenici dala je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ponosna sam na našu Ivu, marljivu učenicu koja na svakom natječaju na koji se prijavi, s ponosom predstavlja sebe, svoju Osnovnu školu i svoj grad. Čestitam joj na osvojenom prvom mjestu, uz želju da tako nastavi i u budućnosti, da se nastavi baviti pisanjem i kada upiše srednju školu jer uspjeha joj sigurno neće nedostajati – poručila je gradonačelnica Ratković.

Dodajmo da su Smotru organizirali Centar izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovnih škola te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu.

sjever.hr

25.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.