Now Reading:
Varaždinske bale polako odlaze u povijest, odvezeno već 12 tisuća tona otpada!
Full Article 2 minutes read

Varaždinske bale polako odlaze u povijest, odvezeno već 12 tisuća tona otpada!

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, na svojem je Facebook profilu objavio fotografije radova na odvozu baliranog otpada u Brezju, navodeći kako se radovi nastavljaju zacrtanim temptom.

Fotografije pokazuju kako je veliki plato između servisne ceste i obilaznice očišćen od bala, a kako navodi gradonačelnik, odvezeno je već 12 tisuća tona baliranog otpada, dok je 10 tisuća tona prošlo kroz proces obrade.

– Od početka realizacije ugovornih aktivnosti koje su operativno započele 12. veljače ove godine, preuzeto je i trenutno je u obradi ili je obrađeno preko 12.000 tona otpada, a u planu je daljnje preuzimanje i zbrinjavanje po 6.000 tona otpada svakoga mjeseca sve do završetka projekta i obrade svih količina otpada definiranih ugovorom – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako se prilikom obrade izdvajaju vrijedna svojstva pogodna za daljnju materijalnu oporabu te da se adekvatno pripremanju ostatne frakcije koje nemaju materijalnu vrijednost, ali su pogodne za energetsku oporabu i daljnju obradu.

Podsjetio je da je međunarodnim natječajem iz rujna 2022. godine te odredbama sklopljenog ugovora o sanaciji odlagališta u Brezju, jasno definirano da se otpad mora oporabiti (obraditi) postupkom R3, a ne odlaganjem ili„premještanjem“ predmetnog baliranog otpada.

– Cjelokupan tijek otpada koji se preuzima, obrađuje te odvozi na konačnu oporabu i zbrinjavanje, kroz sve faze i za sve količine – u potpunosti je transparentan te putem nacionalne informatičke platforme MINGOR-a u svakom trenutku dostupan nadležnom Ministarstvu, Inspektoratu i Fondu za zaštitu okoliša, čime su u potpunosti otklonjene mogućnosti za bilo kakve manipulacije ili postupanja u suprotnosti za zakonskim ili ugovornim odredbama (što pojedinci pokušavaju zlonamjerno insinuirati) – poručio je gradonačelnik Bosilj i dodao kako je temeljem potpisano ugovora, CIOS grupa za redovno ispunjenje ugovora Gradu Varaždinu dostavila bankarsku garanciju u iznosu od 2.301.168,96 eura, uz već postojeća financijska jamstva od 20 milijuna eura u korist Republike Hrvatske za važeće dozvole za gospodarenje otpadom članica grupacije.

foto – fb Neven Bosilj

sjever.hr

24.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.