Now Reading:
U Dvoru Trakošćan otvorena izložba „Tko tu koga ženi?” povodom 70. obljetnice postojanja muzeja
Full Article 5 minutes read

U Dvoru Trakošćan otvorena izložba „Tko tu koga ženi?” povodom 70. obljetnice postojanja muzeja

U Dvoru Trakošćan u srijedu je otvorena izložba „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Muzej Dvor Trakošćan organizator je tematske izložbe, autorica stručne koncepcije je kustosica Andreja Srednoselec, stručna suradnica na izložbi je Marina Bregovac Pisk, a likovni postav oblikovala je Ana Katurić. Izložba govori o ugovorenim brakovima koji su sve do u 20. stoljeće bili sastavni dio socijalno-ekonomskih strategija plemićkih i velikaških obitelji te su bili sredstvo stjecanja i potvrđivanja društvenog i materijalnog položaja i sredstvo ostvarivanja političkih ciljeva.

Ravnateljica muzeja Goranka Horjan prilikom otvorenja izložbe istaknula je da gotovo da nema turističke promidžbe Lijepe naše bez slike Trakošćana.

Ponos na muzej i sam dvorac istaknuo je i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

– Bednja se ponosi svojim krajem, svojim bednjanskim govorom koji je jedinstven u Hrvatskoj. Ponosni smo posebno na Dvor Trakošćan i na sam dvorac Trakošćan koji je ponos hrvatske i svjetske kulturne baštine. Uime svih Bednjančana želim vam dobrodošlicu: Dobrodošli u Bednju, nujliepši kemauček svieto! – poručio je Poljak.

Najljepši dvorac u Hrvatskoj

Svečanosti je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je na početku svoga govora rekao da će se se ove godine u Varaždinskoj županiji održati cijeli niz obljetnica, što okruglih, što značajnih datuma, a pritom je izdvojio četiri najznačajnija.

– Jučer smo obilježili 120 godina od prvog organiziranog ceha obrtnika Varaždina. Sigurno je kroz sve te godine i netko od tih obrtnika imao priliku da malo nešto „ušminka” i na ovom dvorcu. Ove godine obilježavamo i 160 godina od prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora. Za Varaždin i Varaždinsku županiju kažemo da je kolijevka hrvatskog vatrogastva i ove godine obilježavamo taj okrugli, 160. jubilej. Obilježavamo 70 godina od uspostave Dvora Trakošćan. To je najljepši hrvatski dvorac, a prema nekim autorima spada i među 50 najljepših na svijetu, što je zaista jedno veliko priznanje. I paralelno s time, tu je 60. obljetnica od zaštite špilje Vindija. Ona možda nije najpoznatija špilja na svijetu, ali ono što stalno ističem je da je najznačajnija. Jedino iz kostiju voćanskog neandertalca su znanstvenici uspjeli izvući DNA. Nikome nigdje drugdje na svijetu to nije uspjelo – podsjetio je župan Stričak i dodao još da se, uz najljepši dvorac i značajnu špilju, kod Lepoglave nalazi jedini fosilni vulkan koji je zadnji put bio aktivan prije 22 milijuna godina.

Nešto dalje, dodao je, preko autoceste je i grobnica istočnog halštatskog vladara, vitezovi Rimljani…

– Kada sve to zbrojimo, tek tada vidimo koliko je područje Varaždinske županije bogato i prirodnim i kulturnim dobrima. Upravo zbog toga, u planu nam je izgraditi nekoliko prezentacijskih centara. Veći dio smo već osmislili, za neke smo ishodili građevinsku dozvolu, neki su u realizaciji idejnog rješenja, a sljedeći je korak da osiguramo sredstva – kazao je Stričak.

Istaknuo je kako vjeruje da će u tome uspjeti te da je to okvirni hodogram od pet godina, nakon čega će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, ono što zaslužuje i zbog čega je zanimljiva, ne samo iz znanstvenog, nego i iz turističkog aspekta.

U Dvor Trakošćan povodom proslave velike obljetnice i otvorenja izložbe stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula da je dvorac Trakošćan od samog početka prepoznat kao iznimno vrijedan spomenički kompleks kojeg je krasila vrsnoća samog graditeljskog sklopa, ali i jedinstvena povezanost s prirodom.

– To je ono što je Trakošćan učinilo tako atraktivnim i toliko posjećenim i tako posebnim među nizom dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sam rad muzeja, ideja da se ovdje uspostavi muzejska zbirka, doprinijela je tome da se sam dvorac na najbolji mogući način cijelo vrijeme održavao i obnavljao i mi vjerujemo da će uz velike ambicije i planove sadašnje ravnateljice u sljedećim godinama zapravo dvorac doživjeti značajna unapređenja i postati još atraktivniji, ali ono što je jako važno, još pristupačniji brojnim posjetiteljima – ustvrdila je ministrica.

Uz obnovu nakon potresa u ovom dijelu Hrvatske, kolege konzervatori su, dodala je, izradili detaljne kataloge za sve dvorce sjeverozapadne Hrvatske, svjesni da su mnogi od njih predugo bili zapušteni i da im je jako teško naći namjenu.

Tom je prilikom čestitala autorici izložbe koja je temom i sadržajem na najljepši mogući način podsjetila sve da su dvorci kroz stoljeća, uz materijalne znakove bogatstva koje danas vidimo, nosili i prezentirali, odnosno skrivali ili pokazivali brojne ljudske sudbine, zaključila je Obuljen Koržinek.

Osim službenog otvorenja izložbe, za posjetitelje je priređen bogat glazbeni program, impresivan light show te se ukazala prilika za druženje s muzealcima, što je upotpunilo ovo posebno događanje. „Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina, ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i moći će se razgledati do 15. rujna 2024. godine u dvorcu Trakošćan.

Kratka povijest muzeja Dvor Trakošćan

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan u 2024. godini obilježava sedamdeset godina otvaranja prvog muzejskog postava u dvorcu Trakošćan. Trakošćanskim kompleksom ̶ povijesnom i prirodnom cjelinom koja se sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, muzej upravlja još od 1953. godine, a nakon što su završili prvi radovi na stručnom uređenju dvorca, polovicom 1954. godine otvoren je prvi dio trakošćanskog muzeja za javnost.

mlpetrinjak/sjever.hr
24.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.