Now Reading:
Priča starih mostova i riječ Drage Hedla u Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu
Full Article 2 minutes read

Priča starih mostova i riječ Drage Hedla u Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu

Noć knjige i Dan hrvatske knjige, manifestacije koje u središte interesa stavljaju djela, njihove autore i čitatelje, Međimurju su, zahvaljujući angažmanu djelatnica i djelatnika Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec, donijele izvrstan program, održan 23. travnja.

Na Općem odjelu otvorena je izložba nazvana “Mostovi okruga M” koju su osmislili i postavili Sandra Mikac i Borivoj Radojčić. Autori su se u nazivu postava vješto poigrali analogijom s imenom kultnog filmom Clinta Eastwooda Mostovi okruga Madison, no priča iz čakovečke Knjižnice nudi drugačiji doživljaj.

Kako ističu autori, izložba obuhvaća fotografije starih mostova, preuzete iz knjige „Kartoteka mostova: mostovi na putevima IV. reda i poljskim putevima”, nastale 1966. godine u izdanju Skupštine Općine Čakovec, a čuva se u fondu Zavičajne zbirke Insulana Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. Cilj izložbe je istaknuti važnost i značaj starih, danas sve rjeđe dostupnih izvora, uz čiju pomoć možemo iznova proučavati prošlost života ljudi u zajednici i otkrivati javnosti bogatstvo zavičajne građe pohranjene u baštinskim ustanovama.

Program u Knjižnici Nikola Zrinski nastavljen je književnim susretom s istaknutim hrvatskim istraživačkim novinarom i književnikom Dragom Hedlom. Hedlov književni opus ne zaostaje za novinarskim, te je dosad objavio romane Donjodravska obala, Izborna šutnja, Ispovjedna tajna, Vrijeme seksa u doba nevinosti Kijevska piletina.

Novinarstvom se profesionalno bavi od 1980., te je u karijeri radio u najrespektabilnijim novinskim kućama kao istraživački novinar i urednik. Hrvatsko novinarsko društvo ove je godine Dragi Hedlu uručilo Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu, što je samo jedno u nizu visokih priznanja kojima je Hedlov rad ovjenčan tijekom dosadašnje karijere.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 24.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.