Now Reading:
Međimurska županija u TOP 5 županija po izdvajanju za obitelj i djecu
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija u TOP 5 županija po izdvajanju za obitelj i djecu

Međimurska županija povećala je izdvajanja za obitelj i djecu za 76,8 tisuća eura u odnosu na prethodnu godinu, što je dvostruko više nego ranije. To ju je svrstalo među top pet županija u zemlji.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira rad asistenata u vrtićima gdje njihova briga za najmlađe ne staje već pruža podršku roditeljima u odgoju i obrazovanju djece putem različitih modela, koji obuhvaćaju sve dobne skupine – od predškolske do studentske dobi. Pojedine modele su među prvim županijama uveli u Hrvatskoj, dok naglasak pada na pomoć najranjivijoj skupini djeci s razvojnim poteškoćama.

U tom pogledu županija je osigurala 150 tisuća eura za financiranje 45 pomoćnika u vrtićima koji podržavaju 59 djece s takvim poteškoćama. Župan Matija Posavec istaknuo je kako Međimurje sustavno skrbi za djecu s razvojnim poteškoćama, a upravo u ovoj županiji je i otvoren regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu –MURID, a u tijeku je gradnja rehabilitacijsko-edukacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama.

-Riječ je o modelu koji provodimo jedini u Hrvatskoj te smo u proteklih osam godina, otkada je uveden, za provedbu tog programa osigurali gotovo pola milijuna eura te pomogli rani razvoj 400-tinjak mališana – naglasio je župan Posavec.

Sve su ovo načini na koje Međimurska županija potiče jedinice lokalne samouprave na provođenje programa produljenog boravka u vrtićima kako bi olakšali roditeljima usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

Uz to Međimurska županija bilježi značajan porast interesa učenika i njihovih roditelja za stipendiranje u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, a njihova suradnja s Obrtničkom komorom Međimurja te s općinama i gradovima, rezultirala je potpisivanjem 180 novih ugovora o stipendiranju u aktualnom ciklusu. Ova višegodišnja praksa pokazala se odličnim za snažan poticaj međimurskom gospodarstvu u vidu kvalitetne domaće radne snage.

Ova školska i akademska godina u Međimurskoj županiji započela je s nizom podrški za učenike i studente. Svi učenici uživaju besplatan prijevoz, dobivaju besplatne udžbenike i pomoćnike u nastavi, dok je svaki srednjoškolac dobio 50 eura od županije za kupovinu radnih materijala.

sjever.hr 24.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.