Now Reading:
Djeci s poteškoćama stigla rješenja iz Grada Zagreba, ukinuta im naknada
Full Article 2 minutes read

Djeci s poteškoćama stigla rješenja iz Grada Zagreba, ukinuta im naknada

Zagreb se nije uskladio s državnim podacima pa ukida svoju naknadu djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom, kojima je stiglo rješenje države da su korisnici inkluzivnog dodatka, piše 24.sata.

Grad Zagreb je na adrese korisnika nekadašnje državne osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu poslao rješenja po kojima nemaju više pravo i na gradsku naknadu od 26 ili 50 eura mjesečno.

Radi se o izvanrednoj pomoći koju je Grad prije isplaćivao, a kako piše 24.sata, naknadu je dobivao i 15-godišnji Ivano, sin Suzane Rešetar, predsjednice udruge Sjena za pomoć djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Kako je objasnila Rešetar, sve se promijenilo s 1. siječnja kada je na snagu stupio Zakon o inkluzivnom dodatku kojim su sve naknade objedinjene pod isti naziv. Sve one sada se zovu inkluzivni dodatak i isplaćuju se u pet kategorija, ovisno o stupnju oštećenja.

– Zagreb, međutim, paralelno s tim nije donio odluku da nastavlja isplatu svoje naknade, zovu je “nadstandardom”, korisnicima inkluzivnog dodatka. Moj je Ivano, i mnogi drugi, bez ikakve najave dobio rješenje da 50 eura više neće primati jer mu je, kako stoji u dokumentu Grada, “prestalo pravo na osobnu invalidninu” – rekla je Rešetar za 24.sata te dodala kako je njezin sin u ožujku dobio rješenje o inkluzivnom dodatku koji će dobivati, odnosno dosadašnju invalidninu.

No neće dobiti i naknadu Zagreba jer, kako kaže Rešetar, Grad se nije uskladio s državom. Iz Grada su poručili kako su izmjene njihove odluke trenutno u javnom savjetovanju, no da ne predviđaju uvođenje naknade na inkluzivni dodatak.

– Kako bismo Odluku o socijalnoj skrbi prilagodili zakonu, potrebni su nam podaci od strane države o broju korisnika inkluzivnog dodatka. Riječ je o potpuno novom pravu te u ovom trenutku nije moguće procijeniti koji bi bio njegov fiskalni učinak – odgovorili su iz Grada.

sjever.hr

24.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.