Now Reading:
Na svečanoj sjednici Općine Zlatar Bistrica dodijeljena priznanja istaknutim mještanima i udrugama
Full Article 7 minutes read

Na svečanoj sjednici Općine Zlatar Bistrica dodijeljena priznanja istaknutim mještanima i udrugama

Općina Zlatar Bistrica zaista se ima čime ponositi kada su u pitanju projekti i razvoj, istaknuto je u ponedjeljak na svečanoj sjednici povodom Dana Općine u Domu kulture u Zlatar Bistrici.

Na početku svečanosti Kulturno-umjetničko-edukacijska udruga KAJ izvela je hrvatsku himnu te je potom minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Nataša Krajačić koja je pozdravila sve prisutne i čestitala svima Dan Općine.

Svečana sjednica bila je prilika da se osvrne unatrag te da se pogleda u budućnost, rekla je u svom govoru općinska načelnica Vesna Mikulec. Upravo je kratak film koji je prikazan, dao osvrt na zadnjih godinu dana što je sve odrađeno.

– Trenutno su pred nama dva veća projekta, a to je energetska obnova Dječjeg vrtića „Zlatni dani”, kao i projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog terena. Ostaje nam priprema za izgradnju kapitalnog projekta, formiranje Općinskog centra društvenih događanja. To je značajan element Općine i na ovom putu važno je da svi zajedno radimo u nastoju da Zlatar Bistricu učinimo boljom i ljepšom za život jer samo zajedno možemo ostvarivati sve što smo predvidjeli – rekla je načelnica Mikulec.

Naime, kratak film pokazao je da se Općina Zlatar Bistrica zaista ima čime ponositi jer su realizirani brojni projekti, mnogi su u procesu realizacije, a u planu su i brojni drugi. U proteklom razdoblju naglasak je bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica u Zlatar Bistrici. Jedan dio financiran je nacionalnim sredstvima, no većina radova financirana je sredstvima iz Proračuna Općine, i to u ukupnom iznosu od 162 tisuće eura. Nastavilo se i sa opremanjem autobusnih stajališta. Dugi niz godina Općina je suočena sa lošim stanjem Kolodvorske ulice te se krajem prošle godine pristupilo radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda.

Jedan od svakako najznačajnijih projekata u Zlatar Bistrici u 2023. godini je dječje igralište u naselju Veleškovec koje je otvoreno u lipnju prošle godine. Osim dječjeg igrališta u Veleškovcu, Općina je nabavila opremu za stolni tenis i odbojku za igralište u Opasanjku, a u pripremi je i prijava na javni natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade obnova spomenutog igrališta u vidu sprava te njegova prilagodba za pristupačnost osobama s invaliditetom.

Osim toga, Općina kontinuirano radi na uređenju i opremanju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića, za što je u proteklih godinu dana uloženo oko 77 tisuće eura. Uz vanjsko uređenje i opremanje, Općina planira i energetsku obnovu starog dijela zgrade Dječjeg vrtića, vrijednu 609 tisuća eura. U planu je i izgradnja sportsko-rekreacijskih terena u Zlatar Bistrici, kao i nekoliko projekata u cilju obogaćivanja kulturnih sadržaja, a jedan od ključnih projekata je rekonstruirati i dograditi Dom kulture s dugo priželjkivanom polivalentnom dvoranom.

U konačnici, planira se krenuti i u realizaciju kapitalnog projekta formiranja Općinskog centra društvenih događanja. Politikom djelovanja predviđena je revitalizacija napuštenih prostora te je u tu svrhu Općina kupila nekretnine u Ul. Vladimira Nazora. Dodajmo da je Općina radila i na uređenju i ozelenjivanju svojih javnih površina.

Riječ gostiju

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar prisustvovao je kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića te je u svom govoru naveo kako članstvo u EU treba maksimalno iskoristiti i javljati se na sve natječaje.

– Živimo u centraliziranoj državi i svima koji su danas ovdje je jasno da bez decentralizacije nema napretka naše države – poručio je župan Željko Kolar, čestitavši pritom vodstvu Općine Zlatar Bistrica na projektima koji su uspješno provedeni na zadovoljstvo svih mještana.

Rekao je kako je ovdje vidljivo da se vodi briga, od dječjih vrtića do osnovne škole i civilnog društva, dodavši da se mora voditi briga i o ljudima starije životne dobi. Kazao je kako je prosječna mirovina pala na 39 posto prosječne plaće.

– Nikada manja, pa se nadam da će se tu situacija promijeniti – rekao je župan te dodao kako im nakon izgradnje sportske dvorane predstoji jednosmjenska nastava, navodeći kako tu postoji mali problem.

– Da zadovoljimo jednosmjensku nastavu, postojeća parcela nam nije dovoljna i nemamo dovoljno veliku izgrađenost. U pregovorima za otkup zemljišta za dogradnju škole smo malo zapeli jer je cijena duplo veća od procijenjene vrijednosti. Sada nam je da krenemo u diplomaciju i uz pomoć načelnice i ravnateljice škole da pokušamo ipak ispregovarati i da možemo otkupiti zemljište – rekao je Kolar te dodao da ako u tome ne uspiju, neće moći kroz mehanizme Oporavka i otpornosti povući sredstva.

– Krapinsko-zagorska županije će vlastitim sredstvima nadograditi onaj dio koji je stradao u požaru, i sa sportskom dvoranom, a onda ćemo u nekoj drugoj fazi pokušati isfinancirati jednosmjensku nastavu – poručio je još Kolar.

Nadalje, uime gradonačelnika i načelnika obratila se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, koja je posebno naglasila uspjehe Općine u osiguravanju sredstava za provođenje projekata.

– Kako bi bili spremni za povlačenje sredstava, sigurno je potrebno uložiti veliki trud, imati konkretnu viziju i ideje. Svi mi imamo želju da se projekti realiziraju istog trena, međutim put od projektiranja, dobivanja dozvole te realizacije je sigurno jedan dugačak put – pojasnila je Auguštan-Pentek koja je, osim načelnici, čestitala i djelatnicima Općinske uprave na značajnim rezultatima.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek osvrnuo se na nedavno održane izbore te čestitao svima koji će ovaj kraj predstavljati u Hrvatskom saboru. Za poruke koje su se koristile u kampanji, od kojih su neke imale i veću dozu kritike, kazao je da su one sigurno bile upućene u žaru političke borbe.

– One su inicirane s jednom namjerom da svi mi, naši sumještani, žive bolje i da svi zajedno brinemo kako dalje raditi i stvarati bolje uvjete života za sve mještane – kratko je poručio državni tajnik.

U zabavnom dijelu nastupile su Zlatarbistričke mažorerkinje i mališani Dječjeg vrtića „Zlatni dani” Zlatar Bistrica.

Dodjela priznanja

Na svečanosti su dodijeljena priznanja istaknutim pojedincima ili organizacijama.

Plaketu Općine Zlatar Bistrica za iznimni doprinos u sportu, društvu i promoviranju Općine Zlatar Bistrica dobile su sestre koje vode Zlatarbistričke mažoretkinje – Laura, Marcela i Marinela Čehulić, te Mirela Pibolšan.

Također, Plaketu Općine dobili su Siniša Klancir za 100 puta dobrovoljno darovanu krv, dugogodišnji vatrogasac Vlado Lugarić, u čije je ime Plaketu primila njegova supruga Višnja Lugarić, Osnovna škola Zlatar Bistrica i DV “Zlatni dani” za dugogodišnji doprinos u području zaštite okoliša, Udruga umirovljenika Općine Zlatar Bistrica za dugogodišnji doprinos kulturnom i društvenom životu zajednice te Vesna Pavleković za dugotrajan i humanitarni rad.

Nagrade Općine Zlatar Bistrica dodijeljene su Josipu Hanžeku za dugogodišnji doprinos društvenom životu zajednice te Lovri Hajdeku i Goranu Mikulcu za osobite uspjehe u unapređivanju djelatnosti vatrogastva.

Zahvalnice Općine Zlatar Bistrica za uspješnu suradnju i sudjelovanje u manifestacijama Općine dobili su zlatarbistrički DVD, Društvo „Naša djeca”, Eko udruga „Lijepa naša”, HCK – GDCK Zlatar, Zlatar Bistrica, Hrvatsko planinarsko društvo „Javor”, KUEU „KAJ”, Lovačka udruga „Šljuka”, NK „Ivančica”, Udruga vinogradara, vinara i podrumara Cetin, HGSS Stanica Zlatar Bistrica te ATV Putna.

Dodajmo da su, uz ranije navedene, na svečanosti su također sudjelovali gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina te predstavnici ustanova, zlatarbistrički gospodarstvenici, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnici, predstavnici udruga s područja općine Zlatar Bistrica, mještani i brojni gosti.

mlpetrinjak/sjever.hr
22.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.