Now Reading:
Župan Posavec na Skupštini Međimurske županije: „Mnogim ustanovama znatno porasli prihodi zbog EU projekata, ostale svoje viškove ulažu u modernizaciju usluga”
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec na Skupštini Međimurske županije: „Mnogim ustanovama znatno porasli prihodi zbog EU projekata, ostale svoje viškove ulažu u modernizaciju usluga”

Na 17. sjednici Skupštine Međimurske županije našlo se čak 28 točaka, između ostalih i ona vezana za dodjelu najviših županijskih priznanja i nagrada. Nakon potvrde odluke, dobitnici će priznanja primiti na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije, koja će biti održana 30. travnja u prostoru Metalske jezgre.

Druga velika odluka je vezana uz proglašenje 28. studenoga Danom Međimurske popevke. Naime, tog je dana UNESCO uvrstio Međimursku popevku na listu nematerijalne svjetske baštine čovječanstva.

– Stoga taj dan želimo posvetiti Međimurskoj popevki. Želimo da sve naše odgojno obrazovne ustanove, vrtići, školi i druge ustanove koje se time bave, na direktan ili indirektan način, izdvoje barem sat vremena za promociju Međimurske popevke, za usađivanje vrijednosti našim najmlađim sugrađankama i sugrađanima kakva je njezine umjetnička i zavičajna vrijednost. Želimo to naše blago sačuvati i prenositi s generacije na generaciju – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Ništa manje važna nije niti odluka članova Skupštine o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora za rekonstrukciju dvorca Feštetić u Pribislavcu. Međimurskoj županiji odobreno je 100-postotno financiranje ovog projekta vrijednog 6.630.000 eura.

– Nakon potpisivanja ugovora pokrećemo proces javne nabave i samo rekonstrukciju još jednog objekta koji je vezan za nematerijalnu kulturnu baštinu. Nakon što dvorac zasja u novom svijetlu bit će vraćen u vlasništvo Općini Pribislavec i njezinim mještanima – dodaje je Posavec.

Na Dnevnome redu našla se i točka vezana za prodaju zemljišta na području poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje”. Županije će raspisati javni natječaj za prodaju devet zemljišta ukupne površine nešto veće od 96.000 kvadrata. Procijenjena početna vrijednost zemljišta je 3.177.000 eura.

Od ostalih točaka na Dnevnome redu našla su se izvješća županijskih poduzeća i ustanova za 2023. godinu.

Sve su poslovale pozitivno. Doduše, zdravstvene ustanove, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja, imaju određeni manjak, ali s obzirom na višak prihoda iz ranijih godina koji se prenosi, svi će u konačnici završiti s pozitivnim poslovanjem – istaknuo je Posavec, dodavši da su mnogim ustanovama znatno porasli prihodi.

To posebno vrijedi za „Međimursku prirodu” – Javnu ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije, Međimursku energetsku agenciju (MENEA) i Tehnološko-inovacijski centar na ime dobivenih projekata koji će biti financirani iz EU fondova.

– Također, i zdravstvene ustanove poput županijskih ljekarni te Doma za starije i nemoćne osobe, višak prihoda neće biti uzet u županijski Proračun, nego će biti ostavljen za njihovo daljnje ulaganje. Ljekarne su u procesu nabavke robota, čime će se znatno povećati učinkovitost i korist za nađe građane, dok je Zavod za javno zdravstvo nabavio uređaj za rezistenciju bakterija. Tako ostvareni višak prihoda ide u daljnje investiranje. Mislim da je to dobro da bismo osnažili i razvijali naše ustanove – zaključio je župan Matija Posavec.

sjever.hr
19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.