Now Reading:
Ustavni sud: Milanović ne smije biti mandatar ni ako da ostavku
Full Article 2 minutes read

Ustavni sud: Milanović ne smije biti mandatar ni ako da ostavku

Ustavni sud u petak je održao izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

-Ustavni sud upozorio je 18. ožujka Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu – rekao je Šeparović, a prenosi Index.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

-Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima. Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu – dodaje.

-Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade – rekao je Šeparović.

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

-Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar – rekao je Šeparović, a prenosi Index.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti.

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da da ostavku, Milanović ne može biti mandatar.

sjever.hr/index.hr
19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.