Now Reading:
Siniša Hajdaš Dončić znakovito najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke: “Božja kola polako se voze”
Full Article 5 minutes read

Siniša Hajdaš Dončić znakovito najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke: “Božja kola polako se voze”

Nakon objavljenih rezultata za parlamentarne izbore u 3. izbornoj jedinici SDP je s 36,75 posto odnio pobjedu i osvojio 6 mandata te je na tu temu krapinsko-zagorski SDP održao press konferenciju za novinare na kojoj su se obratili zagorski kandidati koji su bili na listi Rijeke pravde, Siniša Hajdaš Dončić – nositelj liste, Željko Kolar – koji se nalazi na 3. mjestu, Jasenka Auguštan Pentek – na 6. mjestu i Anita Curiš Krok koja je na listi bila na 11. mjestu.

Nositelj list, ujedno i predsjednik županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio i najveći broj preferencijalnih glasova u 3. izbornoj jedinici, 21.765 glasova, zahvalio se svima koji su izašli i glasali za listu Rijeke pravde. Dodao je kako je odluka da izbori budu u srijedu bila dobra jer se podignula izlaznost, ali i da su građani zainteresirani za političke procese.

-Mi ćemo se nastaviti boriti za interese Krapinsko- zagorske, Varaždinske i Međimurske županije jer dolazimo iz istog područja i kraja u kojem živimo. Još ću jednom naglasiti za razliku od nekih koji su imali svoje liste, a nisu stanovnici ovih županija. Ono što SDP sada očekuje su razgovori oko pokušaja formiranja vlade. Vidjet ćemo kojim tokom će ta rijeka ići, ali ono što je važno naglasiti je da je većina političkih stranaka koje su sudjelovale u političkom procesu, a takvih je dvije trećine, zapravo nastalo u nekoj formi antikorupcije i kontra HDZ-a – rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje tko je SDP-ov mandatar, Dončić je kazao kako je to predsjednik Zoran Milanović, ali je naglasio kako ovlast za pregovore sa strankama ima predsjednik stranke Peđa Grbin. Iako je zadovoljan rezultatom koji je županijska organizacija ostvarila, Dončić je komentirao kako nije zadovoljan ukupnim rezultatom i da je očekivao puno više, a na pitanje vezano da li predsjednik stranke nakon ovih rezultata treba dati ostavku, Dončić je rekao kako kako nakon svih izbora, i ovih parlamentarnih i europarlamentarnih koji nas očekuju u lipnju ove godine, imati svoje unutarstranačke izbore te znakovito najavio i svoju kandidaturu za predsjednika stranke kazavši, citiramo: “Božja kola polako se voze”.

Osvrnuo se Dončić i na nagađanja tko će zamijeniti župana Kolara u Saboru, a Dončić je izjavio kako ni za njega ni za župana nema dileme, to je načelnica Konjščine Anita Curiš Krok.

Kao i na svakim do sada parlamentarnim izborima tako se i na ovima pokazalo da je SDP s koalicijskim partnerima i dalje najjača politička opcija na sjeveru Hrvatske, a tijekom ove kampanje župan Kolar je komunicirao samo četiri poruke.

Moja prva poruka je bila vezana na brzu cestu prema Mariji Bistrici i to da je zadnja dionica otvorena 19. listopada 2019. godine. Prošle su četiri i pol godine i nismo asfaltirali ni jedan jedini metar. očekujem, s obzirom da smo četiri i pol godine radili projektnu dokumentaciju i da nabava koja je raspisana, a natječaj neće biti poništen, da ćemo dobiti izvođača radova i da ćemo konačno krenuti u realizaciju te dionice – kazao je Kolar.

-Nakon toga sam komunicirao brzo cestu od Krapine, namjerno govoreći od Krapine do Varaždina, nezadovoljan iz razloga što nemamo istu dinamiku i nemamo isti status na području Krapinsko-zagorske županije kakvu imamo na području Varaždinske županije – govorio je Kolar dodavši kako je treća stvar koju je komunicirao je Opća bolnica Zabok za koju Ustavni sud još uvijek nije dao svoje mišljenje na tužbu koju je Županija podnijela za uzimanje osnivačkih prava županijama za opće bolnice.

-Još uvijek odluka nije donesena, mi smo prepustili upravljanje bolnice na temelju zakona, ali i dalje mislim da je ta odluka i kratkoročno i dugoročno loša – istaknuo je župan. Jer ako su se imali vremena baviti sa izborima, onda su od desetog mjeseca mogli odgovoriti gradu Zagrebu, Međimurskoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji koji su dali Ustavnu tužbu vezanu za opće bolnice.

Četvrta poruka koju je Kolar kroz kampanju komunicirao je Centra zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama.

-Resorno ministarstvo dodijelilo 5,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz NPO-a direktno u zdravstvene institucije, Krapinske toplice su zaobiđene iako smo jedini u tom trenutku imali pravomoćnu građevinsku dozvolu. Mene veseli i podržavam što je uloženo skoro 400 milijuna kuna u Varaždinske Toplice, ali isto tako tražim da to isto napravimo u Krapinskim toplicama – zaključio je svoj govor Kolar.

O ovom novom saborskom sazivu svoje mjesto je dobila i gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koja se na listi nalazila na 6. mjestu te se zahvalila svim biračima sa sjevera Hrvatske koji su prepoznali da je SDP vodeća stranka te kako će u Saboru braniti interese Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije.

Svoje mjesto u novom saborskom sazivu prema svemu sudeći, dobiti će načelnica Konjščine Anita Curiš Krok, koja će zamijeniti župana Kolara dodavši kako je Krapinsko-zagorska županija opet pokazala da je SDP prva i jedina opcija koja se može birati.

msopek/sjever.hr 19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.