Now Reading:
Predstavljen likovno-literarni natječaj za vrtićarce i školarce Krapinsko-zagorske županije na temu ravnopravnosti spolova
Full Article 5 minutes read

Predstavljen likovno-literarni natječaj za vrtićarce i školarce Krapinsko-zagorske županije na temu ravnopravnosti spolova

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini u petak je predstavljen likovno-literarni natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola te promocija loga Povjerenstva.

Predstavljanju natječaja prisustvovali su zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božića Šarić te učenica trećeg razreda grafičkog dizajna Petra Vargek s mentorom, prof. Borjanom Komaricom.

Kako je istaknula pročelnica Martina Gregurović Šanjug, dva su osnovna cilja ovog natječaja; prvi je poticanje likovnog i literarnog stvaralaštva kod djece, poticanje njihove kreativnost, a drugi cilj je vezan za sam rad Povjerenstva – potaknuti djecu na promišljanje o ravnopravnom, odnosno neravnopravnom položaju žena i muškaraca, rodnim stereotipima, diskriminaciji na temelju spola, pa u konačnosti i o smanjenim životnim šansama.

– Svojim literarnim i likovnim radovima učenici mogu objasniti zašto podjela na muške i ženske poslove nije dobra, zašto nije poželjna, zašto nije utemeljena i zašto nije opravdana. Kako spol ili rod nije razlog, nije kriterij za odabir zanimanja, za bavljenje određenim sportom, za bavljenje određenim hobijem. Ključno je da u radovima djece dođe do izražaja nediskriminirajući stav prema rodnim i spolnim razlikama – rekla je Gregurović Šanjug i dodala da je kod literarnih radova zadatak napisati kratak sastavak, esej, priču ili pjesmu na standardnom jeziku ili narječju, odnosno govoru, a kod likovnih radova djeca mogu izraditi sliku ili crtež u slobodnoj tehnici.

Djeca u natječaju ove godine sudjeluju u pet kategorija, od kojih su četiri raspoređene po uzrastima, a u petoj kategoriji svoje radove ističu djeca s teškoćama u razvoju koja se školuju po primjerenim programima odgoja i obrazovanja. Rok za predaju radova je do 15. svibnja, Međunarodnog dana obitelji, a sve informacije o prijavi i samom natječaju dostupne su na internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije.

– Nakon što bude zaključen natječaj, stručni ocjenjivački sud odabrat će po tri najbolja rada u svakoj kategoriji, a rezultati će biti objavljeni na mrežnim stranicama KZŽ. Radovi će biti primjereno nagrađeni, a, osim toga, kao i prošle godine, bit će organizirana i izložba i prezentacija radova u drugoj polovici svibnja – kazala je Gregurović Šanjug, istaknuvši vrlo dobar odaziv prošle godine, kada su zaprimljena čak 93 rada od 24 prijavitelja.

Zamjenica župana Jasna Petek u svom se govoru osvrnula na nasilje i naglasila da postoji više od 90 različitih vrsta nasilja.

– Krapinsko-zagorskoj županiji jako je važno kroz razne vidove doći do naše djece, do naših mladih ljudi i govoriti im, pričati, informirati ih i senzibilizirati ih o rodnoj neravnopravnosti i sve ih rodno osvijestiti. Veliku ulogu u našim brojnim aktivnostima proteklih godina koje se provode na sprječavanju svih oblika nasilja, posebno nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ima naše Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje djeluje već 20 godina. Upravo nas je Povjerenstvo mentoriralo o provođenju politika i dovelo do toga da danas imamo zaokružen sustav podrške žrtvama nasilja, ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja – rekla je Petek.

Posebno je pohvalila javni poziv namijenjen djeci i mladima, a koji je prošle godine vrlo uspješno realiziran.

– Upravo kroz kreativan rad, kroz likovno i literarno izražavanje možemo s djecom puno raditi na rodnoj osviještenosti – kazala je Petek.

Dodala je da je ŠUDIGO škola koja promiče toleranciju i poštivanje različitosti te da su posebno senzibilizirani i osviješteni za teme koje se tiču prevencije svih vrsta nasilja.

– Oni su nam vrlo često partner u aktivnostima i jako nam je drago što je i ova suradnja s Povjerenstvom urodila lijepim logom. Naše Povjerenstvo je prepoznato ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, a ovaj će logo biti još jedan moment njegove prepoznatljivosti – zaključila je Petek.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić rekla je da Povjerenstvo potiče razne aktivnosti kojima se bori protiv diskriminacije i stereotipa. Kako bi ono vidljivije, osmišljen je i raspisan natječaj za izradu loga koji je trajao do 23. travnja.

– Obratili smo se našoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku i zamolili ih da daju prijedloga vizuala Povjerenstva kako bismo mogli još bolje, možda i kvalitetnije te vidljivije promovirati svoj rad na svim dokumentima, na stranicama Županije i na našoj Facebook stranici te da se uz logo odmah povezuje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova – istaknula je Romić i potom zahvalila mentorima koji su radili s učenicima u Šudigu, Antoniju Karači i Borjanu Komarici, što su motivirali učenice.

Pristigla su četiri prijedloga, a izradile su ih učenice 2. razreda koje su ove godine učenice 3. razreda: Amadea Rigac, Petra Vargek, Lea Novak i Jana Kapusta. Nakon tajnog glasovanja, Povjerenstvo je izabralo najbolji prijedlog koji je bio rad Petre Vargek, istaknula je Romić.

– Čast mi je biti ovdje, htjela sam da moj rad bude jednostavan, izabrala sam opće priznate simbole muškog i ženskog spola i igrom slučaja došla sam na ideju da prikažem da imaju nešto zajedničko, a to bi bilo pravo. Tako je nastalo ovo oko u sredini. Drago mi je što sam uopće imala priliku raditi na ovome projektu jer u školi imamo puno razgovora i puno projekata koji se baziraju na temu spolova i općenito o ženama, prošle godine smo obrađivali samo žene i žena u umjetnosti, što mi se jako dopalo – rekla je Petra Vargek.

mlpetrinjak/sjever.hr
19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.