Now Reading:
Grbin sazvao izvanrednu presicu: Šeparovića nazvao gnjusom, zabranu Ustavnog suda državnim udarom
Full Article 4 minutes read

Grbin sazvao izvanrednu presicu: Šeparovića nazvao gnjusom, zabranu Ustavnog suda državnim udarom

Ustavni sud zabranio je danas hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je konferenciju za novinare.

-Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ne mora čitati daleko. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti i toga smo se držali jer poštujemo institucije. Ovo što su napravili je sramota, ispod svake razine. Ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to zakoga su ljudi glasali, da obni mogu, zato što im se hoće, promijeniti. Kad sam ga slušao shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti – rekao je Grbin,a prenosi Index.

-Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: Jedini premijer smije biti Plenković. Poručujem im – neće vam proći. Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina. Ustavni sud je danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba – kazao je šef SDP-a.

-Imamo priliku, imamo šansu i tu ćemu šansu ispuniti. Koraka su dva. Moramo konstituirati sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu. Mi poručujemo – sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama – rekao je Grbin.

Upitan kako teku pregovori, čelnik SDP-a je odgovorio da razgovore neće voditi preko medija te da se svi moramo prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava.

-Milanović može sudjelovati u konzultacijama. Sadržaj onoga o čemu razgovaram s kolegama neću javno prezentirati dok ne dođe trenutak – naglasio je.

Novinare je zanimalo je li Milanović mandatar.

-Mandatar nije, mandatar se postaje kad se skupi 76 potpisa. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika koji su dobili povjerenje građana, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti vladu. Volio bih vidjeti koji će to biti članci, paragrafi… Govorim kao pravnik – ovo obrazloženje svodi se na jednu rečenicu – zato što sam ja to rekao, eto zato. Pravnih argumenata tu nema – kazao je Grbina, prenosi Index.

Upitan što će biti ako ne skupe potpise, rekao je da ulaže svu energiju da se to dogodi te da je jako puno toga što treba mijenjati.

-Očekujem ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava – poriučio je Grbin.

Predsjednik SDP-a rekao je i da je nakon izbora razgovarao s Milanovićem.

-Koliko ja znam on ne nagovara nikoga. Imamo i plan C, ali otom potom. Izbori su bili u srijedu, od tad nije prošlo ni 48 sati. U Nizozemskoj pregovori traju 6 mjeseci, to se u Hrvatskoj neće dogoditi, ali imajte u vidu da se neke stvari ne rješavaju preko noći. Razgovore ću voditi oči u oči – kazao je.

Idgovorio je i na pitanje što ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud to poništi.

-Ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi, onda ću vam reći što će se dogoditi. Odluka od 18. ožujka sve dane stoji na mom stolu – istaknuo je Grbin.

Novinarima će se u 17 sati na Pantovčaku obratiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

sjever.hr/index.hr
19.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.