Now Reading:
„Z cugom v zeleno Međimurje“: Kreativni Međimurci osmislili novi turistički projekt, paketi prodani u svega dva dana
Full Article 3 minutes read

„Z cugom v zeleno Međimurje“: Kreativni Međimurci osmislili novi turistički projekt, paketi prodani u svega dva dana

Turistička zajednica Međimurske županije je ususret obilježavanju Dana planete Zemlje organizirala turističko-volonterski program pod nazivom „Z cugom v zeleno Međimurje“ koji će se održati u subotu i nedjelju, 20. i 21. travnja.

Poznato je da vlak od Zagreba do Čakovca vozi gotovo tri i pol sata, a oni su tu sporost odlučili iskoristiti u korist dodatnog turističkog brendiranja Međimurja kao održive destinacije.

-Budući da istraživanje pokazuje kako 75 posto turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji koristi osobni automobil, jasno je da se na taj način stvara veliki negativni CO2 otisak. Naš je cilj motivirati buduće goste da u Međimurje dolaze vlakom, znatno ekološki prihvatljivijom opcijom – poručili su iz Turističke zajednice te podsjećaju da je Međimurska županija od prošle godine certificirana destinacija održivog turizma, što su si zadali kao misiju.

Cijelo putovanje „cugom” biti će protkano prezentacijom međimurske eno-gastronomske ponude, putnicima će, uz brojne degustacije, biti poslužen i međimurski doručak, a sve će pratiti glazbeno animacijski program Žige Međimurskog. Na taj će način putovanje vlakom i samo biti važan i zanimljiv dio turističke priče.

Putnici će se s željezničke stanice u Čakovcu i Murskom Središću u obilazak destinacije uputiti Hop On Hop Off busom (jedan bus kapaciteta od oko 50 ljudi, koristi manji CO2 otisak nego 50 automobila) te e-busovima ili biciklima, zavisno od preferencija.

-Kako bi aktivno sudjelovali u obilježavanju Dana planete Zemlja, naši gosti će volonterski sudjelovati u aktivnostima poput: uređenja javne osjetilne staze, izrade „hotela“ za kukce i kućice za ptice, elemenata tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne. Mogu izabrati i uređenje okoliša objekta za djecu s posebnim potrebama, prionuti proljetnim radovima u vrtu regenerativne poljoprivrede, zasaditi drveće, izrađivati eko svijeće od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa ali i pripomoći u proljetnim radovima na pašnjaku za ispašu autohtonog Međimurskog konja – objasnili su iz TZ-a.

Ovakvim spojem održivog turizma, slow travel konceptom i volonterstvom, Međimurje, koje je nedavno ponijelo titulu najbolje kontinentalne destinacije hrvatskog turizma (Simply The Best Udruge hrvatskih putničkih agencija) čini novi iskorak u turističkom razvoju Hrvatske.

Da interes za ovakav vid turizma i društveno odgovornog djelovanja postoji pokazuje i činjenica da su turistički paketi koji su bili u slobodnoj prodaji rasprodani u roku od 48 sati.

-Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i „Z cugom v zeleno Međimurje“, krenuti s nama u novu avanturu, ne samo međimurskog, nego i hrvatskog turizma. Polazak vlaka je u 7 sati ujutro sa Željezničkog kolodvora Zagreb – poručuju organizatori.

sjever.hr
18.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.